Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vodstvo premogovnika in Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) sta po pogajanjih ostala na zelo različnih bregovih glede upoštevanja dejanske rasti življenjskih stroškov, so sporočili iz SDRES-a.

Kot so sporočili iz sindikata, vztrajajo na stališču, da so se njihove plače zaradi podražitev in zamrznitve plač v Premogovniku Velenje realno znižale za vsaj 15 odstotkov. Samo hrana in ogrevanje sta se v zadnjih mesecih podražila za najmanj 20 odstotkov, opozarjajo.

To nesorazmerje, ki ga je povzročil predvsem škodljiv dogovor, ki ga je leta 2019 Sindikat premogovnika Velenje (SPESS) podpisal s poslovodstvom Premogovnika Velenje, je treba odpraviti, menijo. "V SDRES bomo pri tem vztrajali tudi v nadaljevanju pogajanj, ki bodo 25. marca," so dejali.

Ponovno so poudarili, da knapi ne morejo pristati in ne bodo pristali na varčevanje na njihov račun, da si bodo v službi lomili hrbtenice in delali v treh izmenah skoraj vse dni v tednu, da bi Sloveniji zagotovili zanesljivo oskrbo z energijo, popoldne pa gledali v denarnice in varčevali pri osnovnih življenjskih potrebščinah, da si bodo energijo, ki jo proizvajajo, lahko sploh privoščili.

"Glede na to, da delamo v panogi, ki so ji - kot vse kaže - šteti dnevi, nikakor ne moremo pristati na prag revščine, preden se nas odkriža. Če drži, da je Termoelektrarna Šoštanj v zaostrenih razmerah stabilen in zanesljiv vir energije, je edino pravično, da so tudi knapi ustrezno nagrajeni za svoj trud, brez katerega te zanesljivosti in stabilnosti pri dobavi energije ne bi bilo," so zapisali. Dodali so, da je denarja v energetiki dovolj, a njegova razporeditev ni v korist knapov. Zato v SDRES vztrajajo pri odpravi plačnih nesorazmerij in upoštevanju rasti življenjskih stroškov.

V pogajanjih za tarifni del, ki potekajo v prostorih Premogovnika Velenje, v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) vidijo priložnost, "da se ublažijo škodljive posledice zamrznjenih plač oziroma dogovora, ki ga je reprezentativni sindikat podpisal s poslovodstvom Premogovnika Velenje". Po tem dogovoru se plače zaposlenih namreč od leta 2019 ne usklajujejo z rastjo življenjskih stroškov.