Upravo SDH-ja zapuščata dva člana

V torek opoldne se je sestal nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) na temo prodaje podjetja Meta Ingenium, kjer naj bi bila država oškodovana za najmanj10 milijonov evrov. Na mizo so nadzorniki dobili revizijo posla. Kaj je v njej in kako bodo ukrepali nadzorniki?

Kadrovskim zamenjavam na SDH-ju ni videti konca, a tokrat lahko prvič govorimo o menjavah zaradi strokovnih napak. Skrbni revizijski in pravni pregled, ki so ga novembra lani naročili nadzorniki SDH-ja, je pokazal, da uprava pri prodaji družbe Meta Ingenium ni ravnala z dolžno skrbnostjo. Z večjo poglobljenostjo bi lahko preprečili večmilijonsko oškodovanje države.

Kadrovske menjave na SDH-ju se nadaljujejo. Foto: BoBo
Kadrovske menjave na SDH-ju se nadaljujejo. Foto: BoBo

Spomnimo, da je država lani julija prodala delež v Meti Ingenium, ki je bila lastnica visokotehnološke družbe Bia Separations, le nekaj mesecev pozneje pa se je Bia Separations prodala za vrtoglavih 360 milijonov evrov. Država bi ob tem poslu lahko zaslužila 18 milijonov evrov, dobila pa je le tri.

Zaradi objektivne odgovornosti SDH sporazumno in brez odpravnine 31. januarja zapuščata člana uprave Boštjan Koler in Boris Medica. Igor Kržan, ki je bil takrat le tri tedne začasni predsednik uprave SDH-ja, zdaj pa je nadzornik SDH-ja, se je odločil, da sprejme odgovornost in odstopi kot nadzornik SDH-ja.

V upravi ostaja Janez Žlak, ki je mesto predsednika uprave nastopil šele oktobra lani in z omenjeno sporno prodajo ni imel nič. S sodnim imenovanjem pa v upravo na novo prihaja Vanessa Grmek. Na SDH-ju bo, kot vse kaže, kar se tiče kadrovskih imenovanj, še zelo pestro.