Košarica živil se je rahlo pocenila

Na to je na novinarski konferenci opozorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Povprečna košarica osnovnih živil se je glede na prejšnji popis znižala, in sicer za 1,03 evra, na 44,16 evra.

Ministrica je na današnji predstavitvi osmega popisa košarice osnovnih živil, ki je potekal 19. decembra, opozorila na nekatere neprimerne prakse, ki so jih popisovalci ugotovili pri tokratnem popisu.

"V trenutku, ko so popisovalci stopili v trgovino, so trgovci na določenih proizvodih zamenjali oziroma umaknili listek za akcijsko ceno in to želeli prikazati kot redno ceno," je pojasnila ministrica. Gre za kršitve, na katere bodo pri naslednjih popisih pozorni tudi na tržnem inšpektoratu, je dodala.

Vrednost se je znižala za 1,03 evra
Splošna ugotovitev tokratnega popisa je, da se je povprečna vrednost najcenejše nakupne košarice osnovnih živil glede na prejšnji popis, ki je potekal 5. decembra, znižala, in sicer za 2,16 odstotka oziroma za 1,03 evra, na 44,16 evra.

Lidl tokrat najcenejši
Najcenejša košarica je bila tokrat v Lidlu (39,80 evra), najdražja pa v Mercatorju (47,13 evra). Drugo najdražjo košarico je imel Spar (45,89 evra), sledili so Tuš (45,66 evra), Eurospin (43,83 evra) in Hofer (42,62 evra), izhaja iz podatkov, objavljenih na spletni strani Naša super hrana. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico osnovnih živil pri posameznih trgovcih, kjer so upoštevane redne cene brez popustov, tako znaša 7,33 evra.

Košarica sadja in zelenjave najcenejša v Lidlu. Foto: Pixabay
Košarica sadja in zelenjave najcenejša v Lidlu. Foto: Pixabay

Cena akcijske košarice v povprečju 43,90 evra
Pri primerjavi cen košaric trgovcev z akcijskimi cenami znaša povprečna cena akcijske košarice 43,90 evra, kar je 2,57 evra manj kot pri sedmem popisu. Najugodnejša košarica z akcijskimi cenami v vrednosti 39,41 evra je pri trgovcu Lidl, najdražja v vrednosti 46,67 evra pa v Mercatorju. Pri trgovcih Hofer, Tuš in Spar ni razlike v ceni akcijske in redne košarice.

Košarica sadja in zelenjave najcenejša v Lidlu
Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico sadja in zelenjave se je v primerjavi z zadnjim popisom s 5. decembra še povečala in znaša 12,11 evra. Najdražjo košarico sadja in zelenjave so imeli v Mercatorju (36,30 evra), najcenejšo pa v Lidlu (24,19 evra). Povprečna vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave zdaj znaša 30,31 evra. Od prvega popisa je povprečna cena za 6 odstotkov nižja. Glede na prvi popis sadja in zelenjave, ki je bil opravljen 24. novembra letos, se je povprečna vrednost sadno-zelenjavne košarice znižala za dobrih šest odstotkov oziroma za 2,03 evra, je dejala ministrica.

V Avstriji košarica 66,37 evra
Tokrat je bila izvedena tudi analiza primerjave cen košarice z Italijo, Avstrijo in Hrvaško. Ta je pokazala, da je košarica v Sloveniji s 44,16 evra najcenejša. Košarica je najdražja v Avstriji, kjer stane 66,37 evra. Italijanska košarica stane 65,67 evra, hrvaška pa 51,07 evra.

Ministrica: Dvig cen bi bil brez ukrepa višji
V celotnem obdobju spremljanja cen, to je od 13. septembra pa do 19. decembra letos, se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 5,74 evra. Opazno se je znižala tudi povprečna vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave, in sicer za 8,9 odstotka oziroma za 2,67 evra, je poudarila ministrica. "Menim, da bi bil brez tega ukrepa, torej primerjalnika cen, dvig cen zagotovo višji. Zato bomo projekt nadaljevali tudi v prihodnjem letu," je zagotovila.

Prihodnje leto novosti pri zbiranju podatkov
Kmetijsko ministrstvo podatke o cenah osnovnih živil objavlja na spletni strani Naša super hrana. Za prihodnje leto pa pripravljajo novost pri zbiranju podatkov. Februarja bodo začeli samodejno dnevno zbiranje podatkov o cenah prehrambnih proizvodov pri trgovcih z internetno ponudbo na slovenskem trgu. Podatke o cenah bodo analizirali tedensko in mesečno, v ta namen pa bo pripravljena tudi posebna spletna stran. Novost bo ministrstvo podrobneje predstavilo prihodnji mesec, je dejala Šinko.

Javni naročili za vzpostavitev spletne strani
Ministrstvo je že izvedlo dve javni naročili za vzpostavitev spletne strani in za spremljanje cen ter z izbranim izvajalcem podpisalo pogodbo. Vrednost posameznega naročila znaša okoli 40 tisoč evrov, je v odgovoru na novinarsko vprašanje pojasnila ministrica.