Najintenzivneje se je v letu 2021 z delovnimi dovoljenji zaposlovalo zidarje. Foto: BoBo
Najintenzivneje se je v letu 2021 z delovnimi dovoljenji zaposlovalo zidarje. Foto: BoBo

Zaradi velikega zanimanja delodajalcev za tujo delovno silo – domače namreč primanjkuje in tudi brezposelnost je na eni najnižjih ravni v zgodovini – zavod zaznava velik naval tujih delavcev.

Potem ko so že lani našteli 4000 več vlog za delovna dovoljenja in soglasja za enotno dovoljenje kot leta 2019, ko je bil zaznan prejšnji rekord, se priliv nadaljuje. Na zavodu so tako v prvih treh mesecih letos prejeli že 15.000 vlog za delovna dovoljenja in soglasja za enotno dovoljenje, kar je 29,6 odstotka več kot v istem obdobju 2021, so zapisali v pregledu aktualnih podatkov s trga dela.

Lani je sicer zavod izdal 46.264 delovnih dovoljenj in soglasij oz. 26,7 odstotka več kot v letu 2020, trend rasti pa se nadaljuje tudi letos, ko je bilo izdanih 11.284 delovnih dovoljenj in soglasij, kar v letni primerjavi predstavlja 28,9-odstotno rast.

Večinoma gre za delovna mesta v težjih delovnih razmerah

V letu 2021 je bilo največ dovoljenj in soglasij izdanih delodajalcem iz gradbeništva, predelovalnih dejavnosti, prometa in skladiščenja, gostinstva in trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil. "Večinoma gre za delovna mesta na terenu in v težjih delovnih razmerah, za katera je težje najti kandidate med domačimi iskalci zaposlitve," so poudarili na zavodu.

Najintenzivneje so se tako zaposlovali zidarji (20,9 odstotka vseh izdanih dovoljenj in soglasij), vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (13,4 odstotka) in varilci (10,4 odstotka).
Največ tujih delavcev prihaja iz bližnjih držav; lani jih je bila skoraj polovica iz Bone in Hercegovine (45,7 odstotka), sledijo pa državljani Kosova, Srbije, Severne Makedonije, Ruske federacije, Turčije, Ukrajine, Kitajske in Črne gore.

Na zavodu so zaradi spremenjenih razmer sprožili prilagoditve dela v kadrovski reorganizaciji in optimizaciji procesov na področju zaposlovanja tujcev, je na torkovi novinarski konferenci v Ljubljani povedal namestnik generalnega direktorja Marko Bošnjak.

Povprečni časi reševanja vlog se posledično skrajšujejo, je poudaril. V povprečju za soglasje k enotnemu dovoljenju potrebujejo 14 dni, pri delovnih dovoljenjih pa 21 dni, "kar je precej manj, kot je zakonsko določeno".

Sicer pa so na zavodu trende pospremili tudi s podatki statističnega urada, ki kažejo, da je bilo konec januarja letos v Sloveniji ob neupoštevanju kmetov 112.777 delovno aktivnih, ki niso bili državljani Slovenije. 14,4 odstotka jih je bilo iz držav EU, 85,6 odstotka pa iz tretjih držav.

Primerjava, ki upošteva vse delovno aktivne, tudi kmete, pa kaže, da so tuji delavci v prvem letošnjem mesecu predstavljali 12,4 odstotka vseh delovno aktivnih pri nas, in sicer državljani EU-ja 1,8 odstotka, državljani iz tretjih držav pa 10,6 odstotka vseh delovno aktivnih.