Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Agencija je namreč septembra lani prejela prijavo suma neprijavljene koncentracije ali celo kartelnega dogovarjanja. Uslužbenci AVK-ja so se v ponedeljek in danes danes oglasili na sedežu časopisa Večer, kjer so včeraj obiskali lastnika Uroša Hakla in Saša Todorovića, Dnevnikovega lastnika oziroma obvladujočo osebo Bojana Petana menda niso našli, bili so tudi pri upravi časnika Delo in v podjetju Izberi, d. o. o.

To distribucijsko podjetje, ki letno ustvari med 14 in 15 milijonov evrov prihodkov, ima skoraj 2500 kolportažnih prodajnih mest, odpremlja in dostavlja pošiljke, pisma in, kar je pomembneje, tisk – časopise Delo, Večer, Dnevnik, Mladino in druge – vsak dan na naslove približno 600 tisoč gospodinjstev. Izberi, d. o. o., ima daleč največji doseg med podjetji v svoji branži. V lasti pa ga imajo: Delo z 52-odstotnim deležem ter Večer in Dnevnik vsak s 24 odstotki.

Agencija za varstvo konkurence preiskuje prijavo, da naj bi omenjeni časopisi izvajali nadzor nad Izberi, d. o. o., brez priglasitve koncentracije. Na primeru Agrokorja, ki je ob nakupu Costelle prezrl slovensko konkurenčno pravo, smo videli, kaj lahko doleti podjetje, če koncentracije ne priglasi.

Po zanesljivih informacijah iz omenjenih preiskovanih časopisov je prijavo na Agencijo za varstvo konkurence že lani jeseni podal Tomaž Drozg, lastnik založniškega medijskega imperija Adria Media, ki med drugim izdaja Playboy, Cosmopolitan in številne druge revije skupaj s spletnimi portali. Drozg do konca postopka, ki običajno konča na sodišču, tega ne želi komentirati.

Če bo Delo, Večer in Dnevnik, zlasti pa njihove lastnike – pri Delu je to Kolektor oziroma FMR Stojana Petriča – AVK oglobil do zneska 10 odstotkov prihodkov, bo to zanje v zdajšnjem nestabilnem finančnem stanju velik udarec.