Škoberne je osumljen precej hudih nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Škoberne je osumljen precej hudih nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja ceste
CPM je v velikih težavah. Foto: BoBo
Davčna utaja v CPM-ju

CPM naj bi prek tega podetja kupil objekt nekdanje tovarne Svila v stečaju, oba ovadena pa sumijo, da sta se pri tem izognila plačilu kar 1,65 milijona evrov davka na dodano vrednost, je za TV Slovenija poročal Tomaž Karat.

Kot so povedali na Policijski upavi Maribor, si je pravna oseba iz Maribora po izdanem računu pravne osebe iz okolice Ljubljane z namenom oškodovanja državnega premoženja neupravičeno zaračunala vstopni DDV v omenjeni višini.

Pristojna državna tožilka bo o ovadbi odločila v roku 90 dni. Škobernetu in njegovemu slamnatemu poslovnemu partnerju v primeru dokazane krivde grozi od enega do osmih let zapora.

Zaposleni napovedali stavko
Zaposleni v CPM-ju pa so medtem prejeli decembrsko plačo, ki pa je v celoti niso dočakali v hčerinskih družbah, zato so za 22. februar napovedali stavko.

Na celotno plačo, ki jim je bila sicer obljubljena 10. februarja, tako še čakajo v podjetjih CPM Vzdrževanje in obnova cest ter CPM Investcije. Kot je povedala Barbara Matul iz Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije, so tudi v krovni družbi, kjer so plače prejeli, ostali brez potnih stroškov, plačila malice in drugih obveznosti, ki gredo v maso prisilne poravnave.

Stavko so za 22. februar napovedali tudi zato, ker pričakujejo, da bodo ostali tudi brez januarskih plač, ki bi jih morali dobiti 18. februarja. V primeru, da bodo vse obveznosti poravnane, bo stavka odpovedana. Omenjeni družbi sicer skupaj zaposlujeta 167 ljudi.

CPM bi povrnil le tretjino dolgov
Mariborsko okrožno sodišče je 12. januarja za CPM začelo postopek prisilne poravnave, za prisilnega upravitelja pa je bil imenovan Silvo Zorec. Sodišče je upnike pozvalo, da terjatve prijavijo do 14. februarja.

Navadnim upnikom je podjetje sicer predlagalo, da se odrečejo 65 odstotkom svojih terjatev, ki skupaj znašajo 68 milijonov evrov. Dobro tretjino terjatev bi jim CPM povrnil v šestih letih in pol.

"Če ne bo investicij, ne bomo preživeli"
Ta teden se je z vodstvom družbe in prisilnim upraviteljem prvič sestal tudi upniški odbor, katerega vodenje je prevzel predstavnik Petrola Uroš Ilić, ob njem pa so v odboru še predstavniki Banke Celje, NKBM-ja, NLB-ja in Gorenjske banke. Predsednik uprave CPM-ja Janez Škoberne jim je predstavil razmere in načrt prestrukturiranja, o katerem pa prisilni upravitelj še ni dal svojega mnenja.

Upnike je zanimala predvsem možnost dokapitalizacije družbe, ki je v 70-odstotni lasti CPM Holdinga. Med lastniki so poleg malih delničarjev še Škoberne, NKBM, Mestna občina Maribor in občina Slovenska Bistrica. Škoberne jim je dejal, da od lastnikov ne gre pričakovati sodelovanja pri sanaciji, zagotovil pa jim je tudi, da premoženja iz matične družbe niso prenašali na hčerinska podjetja.

Glede poslov je Škoberne povedal, da imajo z Alpine Bauom sklenjeno pogodbo, da so njihovi podizvajalci za vse posle v Sloveniji, večja dela na lokalni ravni pa nameravajo pridobivati prek hčerinskih podjetij. Če v Sloveniji ne bo nobenih naložb, družba po Škobernetovih besedah ne more preživeti, če pa te bodo, je načrt finančnega prestrukturiranja podcenjen, še meni.

Davčna utaja v CPM-ju