Bodo delavci CPM-ja kljub izgubi posla na Markovcu še naprej sodelovali pri tem projektu? Foto: MMC RTV SLO
Bodo delavci CPM-ja kljub izgubi posla na Markovcu še naprej sodelovali pri tem projektu? Foto: MMC RTV SLO
Delavec
V CPM-ju so še vedno v pričakovanju razpleta prisilne poravnave, saj bo 14. februarja jasno, koliko terjatev so prijavili upniki. Med prednostnimi bodo delavci, ki morajo prijaviti vse terjatve, ki so nastale do 12. januarja. Delavci so bili do preteklega tedna večinoma na kolektivnem dopustu, zdaj pa naj bi se postopoma vračali na gradbišča. Foto: Bobo

Denar naj bi vodstvo podjetja menda zagotovilo iz nakazil za v decembru opravljena dela. Sindikat pa med delavci išče podporo za stavko v primeru neizpolnitve obljub.

"Pravnih podlag za neizplačilo plač ni bilo"
"Želeli smo dobiti pojasnila, zakaj naj nam plače za december ne bi izplačali. Ker pravnih podlag za to ni bilo, jim ni preostalo drugega, kot da nam obljubijo izplačilo," je po sestanku z upravo in prisilnim upraviteljem družbe Silvom Zorcem dejala vodja sindikata v podjetju Barbara Matul iz Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije (SCGS).

Uprava naj bi o prihodnosti podjetja povedala, da se pogovarjajo s potencialnim strateškim partnerjem in pridobitvi novih poslov, po besedah Matulove pa so jim zagotovili tudi, da odpuščanja za zdaj niso načrtovana.

Upniki lahko terjatve do CPM-ja prijavijo do 14. februarja
V CPM-ju so še vedno v pričakovanju razpleta prisilne poravnave, saj bo 14. februarja jasno, koliko terjatev so prijavili upniki. Med prednostnimi bodo delavci, ki morajo prijaviti vse terjatve, ki so nastale do 12. januarja.

Delavci so bili do preteklega tedna večinoma na kolektivnem dopustu, zdaj pa naj bi se postopoma vračali na gradbišča. Še vedno pa računajo tudi na to, da bodo delavci kljub izgubi posla na Markovcu še naprej sodelovali pri tem projektu.

"Uprava je delovala pozitivno in verjame v uspeh prisilne poravnave," je povedala Matulova in dodala, da sindikat kljub temu pridobiva podpise zaposlenih, s katerimi jih ti pooblaščajo za napoved stavke v primeru poslabšanja razmer za delavce oz. neizplačila obljubljenih obveznosti.

CPM navadnim upnikom dolguje 68 milijonov evrov
S postopkom prisilne poravnave v CPM-ju je mariborsko okrožno sodišče začelo 12. januarja, za prisilnega upravitelja pa je bil imenovan Zorec. Sodišče je upnike pozvalo, da najpozneje do 14. februarja prijavijo svoje terjatve.

Navadnim upnikom je mariborsko gradbeno podjetje, ki jim dolguje 68 milijonov evrov, predlagalo, da se odrečejo 65 odstotkom svojih terjatev. Dobro tretjino terjatev bi jim CPM povrnil v šestih letih in pol.