Zbornica napoveduje, da bo z analizo dokazala, da so zvišanja zneskov na položnicah neupravičena. Skrbi jih tudi, da bo sprememba načina obračuna omrežnine prinesla še višje stroške.

Kot so po današnji seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) sporočili iz zbornice, so ob primerjavah položnic ugotovili, da so zneski na položnicah za januar precej višji od decembrskih, in se strinjali, da višje cene izjemno otežujejo poslovanje obrtnikov in znižujejo njihovo konkurenčnost.

"Lani so mali poslovni odjemalci plačevali električno energijo po regulirani ceni, tako kot gospodinjstva. Menimo, da bi morali biti, glede na zneske na položnicah, ki smo jih obrtniki in podjetniki prejeli za mesec januar, ko cene niso bile več regulirane, mali poslovni odjemalci še naprej deležni regulacije," je dejal predsednik OZS-ja Blaž Cvar.

Napovedal je, da bo OZS v prihodnjih dneh pripravila analizo podatkov o zvišanju zneskov pri različno velikih subjektih in v različnih dejavnostih. Prepričan je, da bo zbornica lahko dokazala, da so dvigi zneskov na položnicah občutno previsoki.

Ob tem pa člane upravnega odbora skrbi tudi, kaj bo prinesla napovedana sprememba načina obračuna omrežnine. "Po podatkih, ki smo jih dobili, bomo obrtniki v dopoldanskem času, ko delamo, takrat pa naj bi bile omrežnine višje, spet plačevali višje cene elektrike. Za to smo lahko upravičeno zelo zaskrbljeni," je dejal Cvar.

Predsednik Sekcije za domačo in umetnostno obrt pri OZS-ju Jernej Bortolato je ocenil, da so cene prenapihnjene in da bi morali ugotoviti, kakšne so sploh realne. Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Logatec Bogdan Oblak je dodal, da je razlika med decembrsko in januarsko položnico očitna, in poudaril, da oba elementa, tako ceno elektrike kot omrežnino, "krmili" vlada.

Predsednik OOZ-ja Maribor Marko Gorjak je v razpravi poudaril skrajševanje plačilnih rokov za dobavo električne energije. "Nam so plačilni rok najprej s 45 skrajšali na 30 dni, zdaj smo pa že na 15 dneh. To bo vsem podjetjem oslabilo denarni tok," je poudaril.

Predsednik Sekcije instalaterjev-energetikov pri OZS-ju Andrej Papež je dejal, da težko sprejema, da elektrika znižuje njihovo konkurenčnost prednost. "V Sloveniji proizvedemo določen del lastne elektrike. Menim, da bi morala tržna vrednost elektrike veljati le za tisti del, ki nam ga zmanjka, tista, ki jo proizvedemo doma, pa naj bi bila po borznih cenah," je povedal.

Kot so še sporočili iz OZS-ja, bo zbornica med člani izvedla anketo, ki bo dala podatke za izračune in analizo povišanja zneskov na položnicah, ter nato pripravila izhodišča za nadaljnje korake.