Frizerji opozarjajo na odpovedi zaradi pogojev PCT. Foto: Reuters
Frizerji opozarjajo na odpovedi zaradi pogojev PCT. Foto: Reuters

Če brezplačnega samotestiranja ne bo, se bodo dejavnosti izvajale na črno in brez ustrezne zaščite, opozarjajo na zbornici. "Zapiranje malega gospodarstva nikakor ne pride v poštev. Obrtniki in podjetniki želimo delati, pri čemer upoštevamo vse zaščitne ukrepe, vendar pa mora biti poslovanje rentabilno. Vztrajamo pri tem, da mora stroške testov za zaposlene kriti država, in ne delodajalec," je bil jasen predsednik OZS-ja Branko Meh, ki obenem poziva vse, da se cepijo, da se čim prej vrnemo v normalno življenje.

Kot je dodal Meh, mora država, če postavi pogoj PCT tudi za potrošnike, obenem zagotoviti brezplačne teste zanje. "Ne predstavljam si namreč, da bo nekdo plačal za hitri test 12 evrov, da bo lahko spil kavo za dva evra na terasi gostilne. Obenem pa naj se tudi potrošnikom omogoči brezplačno samotestiranje," so Meha pozvali na zbornici.

V OZS-ju opozarjajo, da je treba pri določanju ukrepov upoštevati tudi podatke o številu okužb v posameznih dejavnostih. Po podatkih Sledilnika za covid-19 gostinski obrati, kozmetični in frizerski saloni, čistilnice itd. niso bili vir okužb, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zakaj omejevanje, kjer je zgolj 0,1 odstotka okuženih?

"V gostinskih lokalih denimo zaznavamo zgolj 0,1 odstotka vseh okuženih. Zato je še toliko težje razumeti, zakaj dodatno omejevanje teh dejavnosti," so dodali.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS-ju medtem vlado poziva, naj pogoj PCT ne velja za strežbo na gostinskih terasah, saj gre za odprt prostor, kjer dokazano ni okužb. "Glede na število cepljenih in prebolelih pogoj PCT izpolnjuje le približno 50 odstotkov vseh prebivalcev," so izpostavili.

Sekcija ocenjuje, da se bo zaradi pogoja PCT število gostov prepolovilo, nekateri pa pravijo, da jim bo promet zaradi pogoja PCT upadel celo do 70 odstotkov. "Od pristojnih zato pričakujemo, da bodo pripravili ukrep za pokrivanje izpada prometa. Tako velikega upada prometa namreč marsikateri obrat na podeželju ne bo preživel," poudarjajo.

Stroške testov mora kriti država, in ne delodajalci, opozarjajo na Obrtni zbornici Slovenije. Foto: BoBo
Stroške testov mora kriti država, in ne delodajalci, opozarjajo na Obrtni zbornici Slovenije. Foto: BoBo

OZS: Restriktivni ukrepi ljudi spodbujajo k zasebnim druženjem

Upravni odbor sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju je na ponedeljkovem srečanju ugotovil, da se s takšnimi restriktivnimi ukrepi spodbuja prebivalce Slovenije k zasebnim druženjem, kjer ni nadzora in ustrezne zaščite. "Prav zasebna druženja pa so po podatkih covida-19 sledilnika bistveno večji vir okužb, teh je kar 70-krat več kot v gostinskih obratih," so navedli.

Frizerji poročajo o odpovedih zaradi PCT-ja

Frizerji in kozmetiki pa sporočajo, da je veliko strank zaradi novega pogoja PCT že odpovedalo obisk salona. Opozarjajo, da se bo z uvedbo pogoja PCT za stranke zagotovo povečal obseg dela na črno, storitve se bodo izvajale po domovih in garažah, kjer ni nadzora in se strogi zaščitni ukrepi ne upoštevajo. "Učinek bo ravno nasproten – povečalo se bo število okužb, dodatno pa bo to negativno vplivalo tudi na prihodke v državno blagajno," so prepričani.

"OZS ves čas poziva k bolj življenjskim ukrepom, torej takšnim, ki jih bodo ljudje tudi upoštevali. Ne moremo pričakovati, da bo 13-letni otrok ali moški pred obiskom frizerja plačal 12 evrov za hitri antigenski test, če striženje stane 15 evrov. Če samotestiranje otroka velja za obisk šole, potem naj isti test velja tudi za obisk frizerja. Sekcija opozarja, da tu ni logike," so zapisali.

V OZS-ju pozivajo, da vlada omogoči samotestiranje tudi uporabnikom storitev. Tudi v sosednji Avstriji imajo potrošniki možnost, da brezplačno prevzamejo teste za samotestiranje. "Člani pa nas obenem opozarjajo, da nimajo pristojnosti vpogledovati v osebne dokumente potrošnikov in preverjati dokumentacije glede izpolnjevanja pogoja PCT," so sklenili poziv.