V letu 2010 smo gledali prizore delavskih shodov in stavk, kakršnih se spomnimo z začetka 90. let prejšnjega stoletja. Foto: MMC RTV SLO
V letu 2010 smo gledali prizore delavskih shodov in stavk, kakršnih se spomnimo z začetka 90. let prejšnjega stoletja. Foto: MMC RTV SLO
Propadala so podjetja, tajkuni, delavci ...

Po zadnjih podatkih o registrirani brezposelnosti je brez dela blizu 104.000 ljudi, kaj kmalu pa jih bo lahko še več - nekaj največjih slovenskih podjetij še vedno hodi po tanki črti med prisilno poravnavo ter milostnim strelom - stečajem. Nekaj najvidnejših primerov je za TV Dnevnik predstavila Lidija Pak.

Prevent v propad zaradi sporov med lastniki
Prevent Global ni propadel zaradi krize, so si danes enotni vsi - do stečaja podjetja, ki je dajal kruh 1.200 ljudem na Koroškem, so pripeljale poteze lastnikov Janka Zakeršnika in Nijaza Hastorja. Brez službe so ostali tudi v tovarni oblazinjenega pohištva iz Mokronoga, na cesto je odšlo 150 ljudi.
Agonija v Vegradu, SCT na nitki
Več mesecev so brez plač v negotovo prihodnost zrli Vegradovi zaposleni. Na koncu je brez dela ostalo 600 ljudi. V stečaju je Vegrad Inde, usoda 340 delavcev v drugih hčerinskih podjetjih, ki niso, ali še niso končala v stečaju, je še nejasna. Nekdanja direktorica Hilda Tovšak pa ima medtem opravka s sodišči. V težavah je zdaj celo SCT. Kakšno finančno prestrukturiranje bo ubral gradbeni velikan Ivana Zidarja, ne vemo, saj molči, medtem pa je njihov poslovni partner Instalacije Grosuplje že vložil prvi zahtevek za SCT-jev stečaj.

Merkur in Pivovarna še nad gladino
Stečaju se umika zlomljeni nakelski Merkur. Dobro leto so se pogajali z bankami. Če dogovora, kako se poravnati z bankami in dobavitelji, ne bi bilo, bi bil scenarij še bolj črn. "Po naših izračunih je v Merkurjevo mrežo vezanih 22 tisoč delovnih mest v Sloveniji, predvsem v tekstilni industriji, kopalniški opremi itd.," je dejal predsednik uprave Blaž Pesjak. Glavni akter zgodbe 'Merfin prevzema Merkur', nekdanji predsednik uprave Bine Kordež ter menedžer leta 2007, pa je moral odgovarjati na vprašanja policije.

Med dolžniki je tudi Pivovarna Laško. Imperij, ki si ga je skušal zgraditi Boško Šrot, vsem bankam dolguje 400 milijonov evrov in mora zdaj prodajati. Na pladnju so zveneča imena, kot so Večer, Delo, Fructal, tudi to, ki ga še pred tedni niso želeli - Mercator. Zdaj razpada še državna Adria Airways, ki ima sicer že večletno izgubo. Z bankami bo morala doreči način vračanja dolga, sicer jo čaka prisilna poravnava.
Težave imajo zdaj tudi tisti, ki so posojali za prevzeme. Ker mora delati rezervacije in slabitve, naj bi NLB leto končal krepko v minusu - z več kot 100 milijoni evrov izgube.

Propadala so podjetja, tajkuni, delavci ...