Delnice Gorenja so izgubile več kot 10 odstotkov vrednosti. Foto: BoBo
Delnice Gorenja so izgubile več kot 10 odstotkov vrednosti. Foto: BoBo

Delnice Gorenja so v prvih 25 minutah trgovanja izgubile kar 10,50 odstotka vrednosti, Krke pa 8,98 odstotka. "Padec vrednosti ruskega rublja negativno vpliva na višino prihodkov od prodaje skupine Gorenje v Rusiji v evrih, negativne tečajne razlike pa negativno vplivajo na poslovni izid skupine Gorenje," pravijo v Gorenju, pri katerem z različnimi ukrepi poskušajo blažiti negativne učinke zaostritve ekonomskih razmer na ruskem trgu.

Iz Krke so v torek sporočili, da precejšen padec vrednosti rublja negativno vpliva na vrednost prihodkov od prodaje skupine Krka v Rusiji, izražene v evrih, in ustvarja negativne tečajne razlike, kar negativno vpliva na dobiček skupine.

Rubelj se je malce okrepil
Rusko finančno ministrstvo je z namenom reševanja rublja začelo prodajati tuje valute, s čimer si je ruska valuta nekoliko opomogla. Za evro je trenutno treba odšteti 81,61 rublja, za dolar pa 65,15 rublja.

"To bomo počeli toliko časa, kolikor bo treba," je razložil namestnik finančnega ministra Aleksej Mojsejev. Rusko finančno ministrstvo za podporo rublja razpolaga z okoli sedmimi milijardami dolarjev. Ministrstvo pa ne namerava posegati v sklad za stabilizacijo, ki je namenjen za zagotavljanje javnofinančne in gospodarske stabilnost v primeru nihanj cen surovin.