Ajdovski župan upa, da bodo na pogorišču Primorja kmalu zrasla nova podjetja, ki bodo znova zaposlila izkušene delavce. Foto: MMC RTV SLO
Ajdovski župan upa, da bodo na pogorišču Primorja kmalu zrasla nova podjetja, ki bodo znova zaposlila izkušene delavce. Foto: MMC RTV SLO

Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku prijavijo v treh mesecih, zadnji dan pa je 21. september, je sodišče objavilo na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Predlog za stečaj je prejšnji četrtek vložil upravni odbor družbe, ker družba ni bila več sposobna poravnavati obveznosti, ker je bila trajneje nelikvidna in ker pogajanja s strateškim partnerjem niso bila uspešna. Pred tem so predlog za stečaj vložili tudi sindikati Primorja.

Družba je več kot dva meseca zamujala z izpolnitvijo več obveznosti v skupnem znesku, ki je presegal 20 odstotkov obveznosti družbe za zadnje poslovno leto.

V stečaj tudi hčerinski podjetji
V ponedeljek pa naj bi, kot je prejšnji teden povedal vodja stavkovnega odbora Damjan Volf, vložili tudi predlog za stečaj hčerinskih podjetij Primorje Avtoservis in Primorje Instalacije. S tem so se strinjali tudi sindikati, saj so želeli, da se stečajni postopek začne čim prej in se tako prepreči upnikom, da bi še naprej odvažali delovne stroje in drugo opremo iz podjetja.

Kaj bo zraslo na pogorišču Primorja?
Zaradi stečaja Primorja bo delo izgubilo okoli 750 delavcev iz Primorja, Primorja Instalacij in Primorja Avtoservisa. Nekateri naj bi novo zaposlitev našli tudi v novih, manjših družbah, ki bodo poskušale nadaljevati delo Primorja, večina delavcev pa je težje zaposljivih, saj sta njihova starostna in izobrazbena struktura neprimerni, med njimi pa je tudi veliko invalidov.

Primorje je bilo še zadnje veliko gradbeno podjetje v Sloveniji. Težave, ki jih je povzročila kriza gradbeništva v državi, je skušalo rešiti z dogovorom z bankami in drugimi upniki ter iskanjem strateškega partnerja, a je bilo pri tem neuspešno.

Ker niso dobili v celoti plačanih plač za marec, so delavci sredi maja začeli stavkati in so stavkali do 5. junija, ko je bilo dokončno jasno, da za podjetje ni več rešitve.