Vladna projektna pisarna za Pomurje, ki jo vodi državni sekretar Andrej Horvat, naj bi del 600.000 evrov vrednega javnega naročila za promocijo pomurske regije podelila podjetju Frontal, ki ga vodi Horvatov prijatelj Kristjan Magdič. Foto: MMC RTV SLO
Vladna projektna pisarna za Pomurje, ki jo vodi državni sekretar Andrej Horvat, naj bi del 600.000 evrov vrednega javnega naročila za promocijo pomurske regije podelila podjetju Frontal, ki ga vodi Horvatov prijatelj Kristjan Magdič. Foto: MMC RTV SLO

Pahor je Horvatu naročil, naj do ponedeljka pripravi poročilo in podrobneje predstavi svoje povezave s podjetjema Frontal in Pribinovina, ki sta pridobila javni naročili v okviru izvajanja zakona o razvojni podpori pomurski regiji.

Vladna projektna pisarna za Pomurje naj bi namreč del 600.000 evrov vrednega javnega naročila za promocijo pomurske regije podelila podjetju Frontal, ki je državnemu sekretarju Andreju Horvatu pomagalo pri kandidaturi za poslanca leta 2008, in ki ga vodi njegov prijatelj Kristjan Magdič.

Horvat kršil protikorupcijsko zakonodajo?
Horvat in Magdič trdita, da Frontal ni opravil nobenih storitev med Horvatovo kandidaturo za poslanca, a izpisi iz spletnih registrov kažejo drugače. Potrjevali naj bi sume hudih kršitev protikorupcijske zakonodaje in kodeksa javnih uslužbencev.

Družba Pribinovina, ki je pred parlamentarnimi volitvami vodila Horvatov štab, pa je dobila drugo domnevno sporno naročilo v vrednosti 100.000 evrov.

"Cilji zakona bodo realizirani v korist Pomurja"
Horvat je v sporočilu za javnost zapisal, da formalne postopke v okviru izvedbe javnega naročanja in javnih razpisov projektne pisarne za Pomurje izvaja služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko prek svojih strokovnih služb in komisij, to načelo pa je bilo in bo upoštevano v vseh primerih.

"To seveda pomeni, da sem s sodelavci kot vodja omenjene pisarne zagotavljal vsebinsko usklajenost z zakonom o Pomurju, s čimer so bile med drugim vzpostavljene možnosti, da bodo visoko zastavljeni cilji zakona realizirani v korist Pomurja, njegovega gospodarstva in družbenega razvoja," zatrjuje.

SDS zahteva izredno sejo odbora DZ-ja
Na dogodek se je odzvala poslanska skupina SDS-a, ki zahteva sklic nujne seje odbora DZ-ja za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, na kateri bi obravnavali Horvatova klientelističa in koruptivna dejanja.

Horvat je očitno kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, so prepričani v SDS-u. V sporočilu za javnost so zapisali, da zakon določa, da mora funkcionar, ki sodeluje v postopku oddaje javnega naročila, o svoji povezanosti, znanstvu z nekim ponudnikom, ki se je na razpis prijavil, obvestiti svojega nadrejenega in se iz postopka izločiti.