Skupščina Palome je že na začetku zavrnila tudi nasprotne predloge malih delničarjev, ki so med drugim zahtevali, da bi osnovni kapital podjetja povečal morebitni strateški partner, prav tako pa se niso v celoti strinjali s predlaganim načinom dokapitalizacije. Foto: MMC RTV SLO
Skupščina Palome je že na začetku zavrnila tudi nasprotne predloge malih delničarjev, ki so med drugim zahtevali, da bi osnovni kapital podjetja povečal morebitni strateški partner, prav tako pa se niso v celoti strinjali s predlaganim načinom dokapitalizacije. Foto: MMC RTV SLO
Iz Soda so sporočili, da si kot odgovoren lastnik še naprej prizadevajo za rešitev kompleksne likvidnostne situacije v IUV-ju, upravo pa so obenem zadolžili, da pripravi predloge za dolgoročno rešitev perspektivnih programov družbe. Foto: MMC RTV SLO
IUV brez dokapitalizacije
Paloma: Večina proti dokapitalizaciji

Skupščina je že na začetku zavrnila tudi nasprotne predloge malih delničarjev, ki so med drugim zahtevali, da bi osnovni kapital podjetja povečal morebitni strateški partner, prav tako pa se niso v celoti strinjali s predlaganim načinom dokapitalizacije.

Po zavrnitvi njihovih predlogov so združeni lastniki nekaj več kot 23-odstotnega deleža skupščino zapustili in napovedali izpodbojne tožbe, a so te po zavrnitvi predloga dokapitalizacije prav tako postale brezpredmetne.

Z 71 odstotki večinska državna lastnika Palome, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba, sta že pred skupščino napovedali, da dokapitalizacije ne nameravata podpreti. Iz Kada so po današnjem zboru delničarjev sporočili, da se jim zdi predlagana vrednost delnice - 4,18 evra - previsoka, saj bistveno presega njihovo ocenjeno vrednost, ki je pod evrom.

Iz Soda pa so že v petek sporočili, da bodo podprli sodelovanje morebitnega investitorja, še naprej pa bodo podpirali predlagani sanacijski načrt. Zato so v Sodu pripravljeni nuditi tudi pomoč pri zagotovitvi denarnih sredstev za določene ukrepe, ki so nujno potrebni za učinkovito izvedbo reorganizacije in sanacije Palome. Njihov pogoj pri tem pa je, da bo pomoč podjetju nudil tudi največji posamični lastnik, torej Kad.

Tudi IUV še brez svežega kapitala
Dokapitalizacije višini 5 milijonov evrov v tem trenutku ne bo niti v industriji usnja Vrhnika, dogovor pa je bil dosežen med vodstvom družbe, bankami upnicami in največjim lastnikom Sodom. V Sodu namreč menijo, da ni ekonomsko upravičena in ne bi pripomogla ne h kratkoročni ne k dolgoročni rešitvi usnjarske družbe.

Iz Soda so še sporočili, da si kot odgovoren lastnik še naprej prizadeva za rešitev kompleksne likvidnostne situacije v IUV-ju, upravo pa so obenem zadolžili, da pripravi predloge za dolgoročno rešitev perspektivnih programov družbe. Na sestanku so se tudi dogovorili, da je treba prednostno poskrbeti za izplačilo plač 650 zaposlenim, katerim družba že tri mesece ni izplačala ničesar.

IUV je v polletju ustvaril 6,7 milijona evrov prihodkov, prvih šest mesecev pa zaključil z izgubo v višini 5,66 milijona evrov. Prenesena izguba iz preteklih let znaša okvirno osem milijonov evrov, višina obveznosti konec prvega polletja pa je znašala približno 16 milijonov evrov.

Sod je z 78,5-odstotnim deležem največji lastnik IUV-ja, sledi pa mu podjetje IUV-ID s 7,3-odstotnim deležem. Na tretjem mestu so zaposleni, nekdanji zaposleni in drugi s 6,5-odstotnim deležem. S 3,2-odstotnim deležem sledijo upravičenci iz denacionalizacije, banke pa imajo v družbi 1,1-odstotni delež.

B. K.

IUV brez dokapitalizacije
Paloma: Večina proti dokapitalizaciji