Kitajska je sprejela povračilni ukrep po tem, ko so ZDA v torek uvedle dodatne carine na izvoz kitajskih izdelkov. Foto: Reuters
Kitajska je sprejela povračilni ukrep po tem, ko so ZDA v torek uvedle dodatne carine na izvoz kitajskih izdelkov. Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kitajska uvaja petodstotne carine na manjša letala, računalnike in tekstil ter 10-odstotne carine na kemikalije, meso, žito in vino, poroča BBC. Kitajski carinski protiukrep na okoli 5.200 ameriških proizvodov bo začel veljati 24. septembra.

Peking je sprejel novo odločitev le dan po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump v torek potrdil uvedbo desetodstotne carine na uvoz 6.000 kitajskih izdelkov v vrednosti 200 milijard dolarjev.

Med izjemami Apple in Dell
S seznama pa je bila Trumpova administracija prisiljena odstraniti okoli 300 proizvodov, med katerimi so pametne ure, kolesa, čelade, otroške stajice, stole za hranjenje in otroški avtosedeži. Do omenjene spremembe je prišlo zaradi ostrega odziva ameriških podjetij, kot sta Apple in Dell, saj se bojijo, da bodo dodatne carine obremenile njihove stroške proizvodov, ki jih izdelujejo na Kitajskem.

ZDA bo carine višala postopno
Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal uvedbo 10-odstotnih carin na 200 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga. Če do konca leta ne bo dogovora o rešitvi odprtega trgovinskega spora med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma, bodo carine porasle na 25 odstotkov. "Če bodo ZDA vztrajale pri dodatnem zviševanju carin, se bo Kitajska odzvala enako," je sporočilo kitajsko finančno ministrstvo.

ZDA in Kitajska sta izmenično druga drugi uvajali visoke carine na blago v vrednosti 50 milijard dolarjev. Prvi krog carin je začel veljati 6. julija, ko so ZDA uvedle 25-odstotne carine na 34 milijard dolarjev kitajskega izvoza. Peking se je odzval. Ameriške carine na dodatnih 16 milijard dolarjev vredne kitajske izdelke veljajo od avgusta.

Tokrat pa se je Kitajska odzvala s precej nižjim zneskom od ameriškega, kar je posledica dejstva, da je lani iz ZDA uvozila "le" za 130 milijard dolarjev blaga in ji torej počasi zmanjkuje nabojev. ZDA so na drugi strani iz Kitajske uvozile za okoli 500 milijard dolarjev proizvodov. Trump grozi, da bo v primeru povračilnih ukrepov Pekinga dodatno ocarinil še 267 milijard dolarjev kitajskega uvoza.