Višji državni tožilec Boštjan Penko je za MMC dejal, da odstop od kazenskega pregona za goljufijo v primeru Orion ne bo vplival na potek drugih postopkov, ki že potekajo ali pa bodo še vloženi zoper osumljence. Foto: MMC RTV SLO
Višji državni tožilec Boštjan Penko je za MMC dejal, da odstop od kazenskega pregona za goljufijo v primeru Orion ne bo vplival na potek drugih postopkov, ki že potekajo ali pa bodo še vloženi zoper osumljence. Foto: MMC RTV SLO
Padli primeri tožilstva
Orion spet buri duhove
Boštjan Penko za MMC o Orionu

Penko je za MMC povedal, da so mu s tožilstva sporočili, da bo jutri prejel odločbo. Kaj je v njej, pa bo komentiral, ko jo bo prebral. Po neuradnih informacijah naj bi ga tožilski svet na predlog državne tožilke Barbare Brezigar izključil iz posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Osumljeni se še lahko znajdejo pred sodiščem
MMC se je s Penkom pogovarjal o aferi Orion, zaradi katere naj bi bil izključen iz skupine tožilcev. Zatrdil nam je, da zadeva Orion ni končana, saj je na sodišče vloženih 45 drugih prijav. Dodal je, da oškodovancem ni treba na evropsko sodišče, ampak lahko, potem ko je tožilec odstopil od pregona, tega nadaljujejo sami. Zoper ožji krog istih osumljencev na ljubljanskem okrožnem sodišču tudi sicer že teče več postopkov zaradi suma ponarejanja poslovnih listin, zato zadeva Orion še ni končana. "Gre za ožji krog oseb, vendar za iste osebe", je povedal Penko.

Penko je ob začetku primera dejal, da dokaze ima in da bo zadevo pripeljal do konca. Na vprašanje, kaj se je zgodilo, pa je pojasnil, da je takrat obstajal utemeljen sum, da je prišlo do več kaznivih dejanj goljufije, kar je potrdilo tudi sodišče s tem, ko je pravnomočno uvedlo in pozneje večkrat razširilo preiskavo.

V dveh letih in pol so pristojni natančno preiskali in preučili vse dokaze, pričanja, zagovore obdolžencev in listninsko dokumentacijo in "po opravljeni preiskavi je pač moja strokovna odločitev ta, da ni dovolj dokazov za vložitev obtožnice", je dejal Penko.

Penko: Nihče me ni na nič opozarjal
Z izjavo z generalnega državnega tožilstva, da je bil kazenski pregon napačno zastavljen in da so ga na to opozorili, Penko odgovarja: "Lahko povem, da sem na zadevi Orion približno tri leta in pol delal sam, da me nihče ni na nič opozarjal, da je prišlo do tega revizijskega pregleda šele po končani zadevi, potem ko sem sprejel odločitev. Pri tej odločitivi pa tudi danes v celoti vztrajam."

Oglejte si celoten intervju z Boštjanom Penkom

Odločitve revizije bo Penko pravno izpodbijal
V zvezi z očitki o napačno zastavljenem pregonu v zadevi Orion je Penko dejal, da je bila preiskava zastavljena kot preiskava goljufij, kar je z uvedbo vseh preiskav, ki jih je zahteval, potrdilo tudi sodišče. Poudaril je, da gre za interno revizijo, zato o tem ni primerno polemizirati v javnosti, vendar pa bo uporabil vsa pravna sredstva, ki jih ima na voljo, da bo ugotovitve, s katerimi se ne strinja, izpodbil.

Odstop od pregona razburja poslance
Na odstop od pregona v primeru Orion se je odzval tudi Miran Potrč (SD), ki ugotavlja, da je vse več "vprašanj, ki kažejo, kako aktualna oblast ne uspeva uveljavljati delitve oblasti in odgovornosti pristojnih organov, pravne države in enakosti pred zakonom." Potrča v zvezi s tem posebej zanima mnenje pravne stroke glede ravnanja generalne tožilke, ki je v zaključen postopek "posegla s svojo meritorno oceno".

Karel Erjavec pa je dejal, da razplet dogodkov "ni dober za pravno državo". Dejal je, da ne razume, kako je lahko prišlo do opustitve pregona, saj so se v Orionu dogajale "zelo čudne stvari".

Marko Pavliha (SD) pa v poslanskem vprašanju za ministra Lovra Šturma obsoja zadnje dogodke, ko sta bili interna revizija in ocenjevanje dela višjega državnega tožilca obelodanjena javnosti.

Aleksandra K. Kovač

Padli primeri tožilstva
Orion spet buri duhove
Boštjan Penko za MMC o Orionu