Dogovor o zavarovanju posojila s hipoteko so odgovorni večkrat spremenili v pogodbo o prodaji nepremičnine, poleg tega pa je družba zaračunavala tudi izjemno visoke obresti, ki jih posojilojemalci nato niso mogli odplačati. Foto: MMC RTV SLO
Dogovor o zavarovanju posojila s hipoteko so odgovorni večkrat spremenili v pogodbo o prodaji nepremičnine, poleg tega pa je družba zaračunavala tudi izjemno visoke obresti, ki jih posojilojemalci nato niso mogli odplačati. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Penko
Penko se z ugotovitvami pregleda dela skupine državnih tožilcev ne strinja in dodaja, da je nedopustno, da se je interna revizija tožilstva o delu skupine državnih tožilcev pojavila v javnosti. Foto: RTV SLO
Tožilstvo opustilo zadevo Orion

Preiskavo zaradi 13 kaznivih dejanj goljufije, ki naj bi jih storilo 12 oseb, se je začela novembra 2005. Med osumljenimi so bili vodilni predstavniki družbe, trije odvetniki, dva notarja in sodni cenilec.

Tožilstvo je po preiskavi sodišča ugotovilo, da za očitna dejanja goljufije ni dovolj dokazov. Boštjan Penko je pojasnil, da ni bilo mogoče dokazati, da so obdolženci želeli goljufati svoje stranke, oškodovanci pa so se zavestno spuščali v posle z Orionom.

Oškodovanci so nad odločitvijo ogorčeni in trdijo, da bodo vztrajali naprej. Višji državni tožilec Boštjan Penko pa je dejal, da je zanj pomembno, da je sodišče na začetku s pravnomočnim sklepom o uvedbi preiskave potrdilo njihove sume, a celovita preiskava sodišča nato teh sumov ni potrdila v zadostni meri.

Urad generalne državne tožilke: Penko napačno zastavil delo
O odstopu od pregona je bil obveščen tudi urad generalne državne tožilke, kjer so pojasnili, da je bil opravljen tudi pregled dela skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala in tudi pregled dela na tej zadevi. Ta je pokazal, da je Penko napačno zastavil delo na tej zadevi in je bil na napačno delo opozorjen.

Penko se z ugotovitvami pregleda ne strinja in dodaja, da je nedopustno, da se je interna revizija tožilstva o delu skupine državnih tožilcev pojavila v javnosti. Uporabil bo vsa pravna sredstva, da bo izpodbijal ugotovitve pregleda, je še napovedal.

Prodaja nepremičnin in takojšen odkup
Spomnimo: Ljubljanska družba Orion se je ukvarjala s posojanjem denarja, v javnost pa so leta 2004 prišli podatki, da naj bi nekatere svoje stranke zavajali pri sklepanju posojilnih pogodb. Dogovor o zavarovanju posojila s hipoteko so odgovorni večkrat spremenili v pogodbo o prodaji nepremičnine, poleg tega pa je družba zaračunavala tudi izjemno visoke obresti, ki jih posojilojemalci nato niso mogli odplačati. Po navadi je šlo za pogodbo o prodaji nepremičnine in takojšnjem odkupu nazaj. Direktorja družbe Branko Lužar in Milan Štimec drug drugega nista priznavala in krivdo valila eden na drugega.

Na Orion tisti, ki drugje niso dobili posojila
V večini primerov so se po posojilo na Orion zatekli ljudje, ki drugje niso mogli najeti posojila. v afero sta bila vpletena tudi notarja Boris Lepša in Nevenka Tory; Lepša je po pritiskih sam odstopil iz notarske zbornice Slovenije, Nevenko Tory pa je disciplinsko sodišče notarske zbornice oprostilo vseh obtožb.

Družba je po objavi nepravilnosti v javnosti odšla v stečaj, upniki pa so prijavili stečajno maso v višini petih milijard takratnih tolarjev. Stečajna upraviteljica Katarina Benedikt je priznala le 907 milijonov SIT zahtevkov, preostalo pa prerekala.

Tožilstvo opustilo zadevo Orion