Ukrajinci so lastniki Perutnine Ptuj. Foto: BoBo
Ukrajinci so lastniki Perutnine Ptuj. Foto: BoBo

Preden so družbo kupili Ukrajinci, je bila tri leta v lasti ruskega podjetja SIJ. V skoraj desetletju s tujimi lastniki je skupina PP povečala proizvodnjo, več kot podvojila prihodke, na pol milijarde evrov, izboljšala plače zaposlenim in za naložbe v petih letih v več državah na Balkanu namenila približno 160 milijonov evrov. Do leta 2027 želi prihodke povečati na milijardo evrov. A po drugi strani z rastjo in vse bolj velikopoteznimi načrti Slovenija izgublja pomen za ukrajinski koncern.

Čeprav številke govorijo v korist ukrajinskim lastnikom Perutnine Ptuj, smo priča spremembam. Slovenski rejci perutnine, ki sodelujejo s podjetjem in so bili nekoč pomembni lastniki, so vse manj pomemben dejavnik, saj se vse več perutnine redi na Balkanu.

Podjetje ne bo imelo več lastne jate?

Po neuradnih informacijah naj v prihodnje na Ptujskem ne bi več vzrejali lastne jate, v Perutnini Ptuj pa se radi pohvalijo, da večino najkakovostnejših slovenskih piščancev izvozijo v Avstrijo in Švico. Pri tem se poraja vprašanje, od kod prihaja meso na slovenske krožnike.

Perutnina Ptuj prav tako najema približno 4000 hektarjev zemlje iz Sklada kmetijskih zemljišč, do katere bi radi prišli slovenski kmetje, tudi zaradi protipoplavnih ukrepov, zaradi katerih bodo ob zemljišča zaradi ureditve suhih zadrževalnikov. Perutnina s Panvito in še nekaterimi drugimi podjetji prejema tudi zajetne državne subvencije in obema podjetjema v tuji lasti naj bi Sklad, kar je zakonsko dopustno, predčasno podaljšal najemne pogodbe.

Preoblikovanje v holding

Perutnino Ptuj naj bi preoblikovali v holding, je marca letos razkril predsednik uprave Perutnine Ptuj Enver Šišić. "Perutnina Ptuj Slovenija bo sestavni del holdinga in menedžment Perutnine Ptuj Slovenija bo sedel tam, kjer je vedno sedel, na Ptuju. Uprava holdinga, mogoče dvajset ljudi, bo upravljala generalno strategijo, investicije, plane itd. Sedela bo lahko na Dunaju, v Zagrebu, lahko v Ljubljani, ne vemo še, to za Slovenijo nič ne spremeni," je povedal Šišić.

A morda ni odveč opozoriti na dejstvo, da so tuji zasebni lastniki v Perutnini Ptuj vse redkeje dosegljivi tudi za pojasnila novinarjem, z izjemo lastnih promocijskih dogodkov.