Peti popis živil je bil opravljen 10. novembra. Foto: BoBo
Peti popis živil je bil opravljen 10. novembra. Foto: BoBo

Večina cen osnovnih živil, ki jih je 10. novembra popisalo ministrstvo za kmetijstvo, je tako ostala nekoliko nad tistimi, ki so jih popisali v četrtem razpisu. Do zdaj so cene tistih živil, ki jih že nekaj tednov spremlja ministrstvo, v povprečju padale.

Ob tem na ministrstvu za kmetijstvo poudarjajo, da se je v celotnem obdobju spremljanja cen (med 13. septembrom in 10. novembrom) vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 15,36 odstotka oziroma za 7,66 evra. "V času zadnjega popisa so se vrednosti najcenejših nakupnih košaric znižale pri dveh trgovcih, pri preostalih štirih pa se je vrednost košarice rahlo povečala," dodajajo na ministrstvu.

Najcenejša povprečna košarica dražja za slabe pol evra

V primerjavi s četrtim popisom se je cena najcenejše povprečne košarice povišala za 0,49 evra, kar pomeni povišanje za 1,18 odstotka, medtem ko se je razlika med najvišjo in najnižjo vrednostjo najcenejše nakupovalne košarice zmanjšala za 1,11 evra (oz. 16 odstotkov). Pri četrtem popisu je namreč razlika med najvišjo in najnižjo vrednostjo košarice znašala 6,92 evra, medtem ko razlika na zadnjem popisu znaša 5,81 evra, razlagajo na ministrstvu.

Povprečna vrednost košarice je v petem popisu znašala 42,23 evra, kar je za 0,9 % (0,39 evra) višja vrednost od povprečne vrednosti najcenejše košarice pri četrtem popisu (41,84 evra).

Poreklo spremljane hrane pretežno slovensko

Ob tem so na ministrstvu poudarili, da pregled izbire izdelkov glede na poreklo razkriva, da večina trgovcev ponuja pretežno slovenske izdelke: "Pri tem najbolj izstopajo goveje meso, jajca in jogurt, ki so pri vseh trgovcih izključno slovenskega porekla. Tudi piščančje in svinjsko meso, krompir, jabolka, moka in kruh so pri večini trgovcev slovenskega porekla." Največ izdelkov s poreklom iz EU-ja je v kategorijah sladkorja, testenin, masla in sira, so še zapisali.