Peti protikoronski sveženj se bo prednostno posvetil krepitvi zdravstva. Foto: BoBo
Peti protikoronski sveženj se bo prednostno posvetil krepitvi zdravstva. Foto: BoBo

Radio Slovenija je razkril neuradni seznam ukrepov, ki jih lahko pričakujemo v sklopu petega vladnega protikoronskega svežnja. Ključne vsebine naj bi bile v pristojnosti ministrstva za zdravje. Med drugim sta načrtovana dodatek za delo zaposlenih, ki so v neposrednem stiku z obolelimi s covidom-19, dodatek za delavce v rdečih conah, v pripravi so pravne podlage za izboljšanje dostopnosti zdravstvenih storitev in zagotavljanje ključne medicinske in varovalne opreme.

Poleg tega naj bi vlada razmišljala tudi o nadomestilu za starše otrok v karanteni in podaljšanju nadomestila za karanteno in povračila delodajalcu. Glede subvencioniranja čakanja na delo pa po poročanju radia kroži predlog o podaljšanju za vse panoge, a z višjim vstopnimi pogoji. Peti protikoronski sveženj naj bi sicer uredil tudi področje izrekanja ukrepa karanten in oblikoval pravno podlago za plačilo zdravstvenih delavcev ob morebitni premestitvi k drugemu delodajalcu.

Odzivi na predvidene spremembe

O pričakovanjih gospodarstva in zaposlenih se je pozanimala novinarka Radia Slovenija Urška Valjavec. Kot je poročala, je za delodajalce nepomembnejša subvencija čakanja na delo na domu. "Zdi se nam pomembno, da ostane ta ukrep še naprej, ne samo, da se mesečno podaljšuje, ampak da ostane do konca leta in da velja za vse. Kajti ukrep je namenjen tistim, ki dela nimajo, ne glede na panogo," je za Radio Slovenija povedal Jože Smole iz združenja delodajalcev.

Vlada naj bi v peti protikoronski sveženj vključila tudi nadomestilo za starše otrok v karanteni. Foto: Shutterstock
Vlada naj bi v peti protikoronski sveženj vključila tudi nadomestilo za starše otrok v karanteni. Foto: Shutterstock

Na drugi strani se predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič sprašuje o smiselnosti podaljšanja. "Nekako se vzbuja občutek, da ta ukrep počasi povzroča pasivnost delodajalcev. Namesto reševanja težave preprosto čakanje na to, da bo težava minila," je opozorila.

Do konca leta je v veljavi subvencioniranje krajšega delovnega časa. Kot pravi direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc, bi si želeli, da bi bil ukrep bolj podoben avstrijskemu in nemškemu modelu, kjer je vezan na odstotek plače, in ne fiksno subvencijo. "Želeli bi si tudi, da bi vlada v PKP5 vključila subvencije za ohranitev delovnih mest v razvojnih oddelkih. Če bomo v tem času ohranili ali celo okrepili razvojne oddelke, bomo naredili največ za prihodnost Slovenije," je prepričana direktorica GZS-ja.

V neuradnem dokumentu se nekateri predlogi prekrivajo s pričakovanji socialnih partnerjev. Da bi bilo treba urediti nadomestilo za starše otrok v karanteni in podaljšati nadomestilo za karanteno, menita tako vlada kot predsednik sindikata Pergam Jakob Počivalšek, ki pričakuje, da bodo uradni predlogi pripravljeni dovolj zgodaj in da bodo socialni partnerji imeli čas za vsebinske pripombe.

V pripravi nov sveženj ukrepov