Petrol bo izplačal rekordno dividendo, so sklenili delničarji. Foto: BoBo
Petrol bo izplačal rekordno dividendo, so sklenili delničarji. Foto: BoBo

Preostanek bilančnega dobička se bo razporedil v druge rezerve iz dobička, so sklenili delničarji, med katerimi je država neposredno in posredno lastnica nekaj manj kot tretjine delnic. Na skupščini je bilo prisotnega 68,48 odstotka kapitala z glasovalno pravico, so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD).

V nadzorni svet so namesto Nade Drobne Popovič imenovali Janeza Pušnika, ki je bil imenovan za nadomestnega člana nadzornega sveta, in sicer jo bo nadomestil v mandatu od 24. julija 2020 do 10. aprila 2021. Drobne Popovičeva je februarja, potem ko je jeseni odšla uprava pod vodstvom Tomaža Berločnika, prevzela vodenje uprave.

Delničarji so se tudi seznanili s prejemki organov vodenja in nadzora v Petrolu in odvisnih družbah, podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu ter potrdili odločitev, da se članom nadzornega sveta in zunanjemu članu revizijske komisije za 30 odstotkov znižajo prejemki iz naslova dela v nadzornem svetu Petrola in njegovih komisijah v času od 1. marca do 31. maja letos, poročajo spletne Finance.

Koronakrizi navkljub

Skupščina je bila sprva sklicana za 23. april, a so jo v začetku aprila zaradi upoštevanja odloka o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih preklicali.

Vodstvo je rekordno dividendo predlagalo kljub vplivu koronakrize na poslovanje podjetja. Po zadnjih objavljenih podatkih je skupina Petrol v prvem četrtletju letos ustvarila 916,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo 15 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je medtem okrepil za 20 odstotkov na 21,8 milijona evrov, so objavili 22. maja.

Ob objavi četrtletnega poslovanja so v družbi navedli, da se skupina zaradi ukrepov posameznih držav za zajezitev epidemije na vseh trgih, kjer posluje, sooča s padcem prodaje tako naftnih derivatov kot trgovskega blaga. Že konec marca je Petrol tako zabeležil znaten upad prodaje, negativni trendi pa so se nadaljevali tudi aprila, ko je skupina zabeležila 46-odstotni padec maloprodaje.