V Petrolu menijo, da bi bilo zaradi finančne krize, ki se prenaša tudi v realni sektor, smiselno pospešiti dejavnosti za sodelovanje med družbama. Foto: MMC RTV SLO
V Petrolu menijo, da bi bilo zaradi finančne krize, ki se prenaša tudi v realni sektor, smiselno pospešiti dejavnosti za sodelovanje med družbama. Foto: MMC RTV SLO

V Petrolu namreč želijo pospešiti dejavnosti za sodelovanje med družbama. Glede na zaostreno finančno krizo v Sloveniji in po svetu, ki se prenaša tudi v realni sektor, je to nujno, saj je časa za dejavne poslovne odzive na spremenjene razmere vedno manj, menijo v Petrolu.

Petrol in Istrabenz bi morala čim prej okrepiti poslovne vezi, kapital in znanje na področju energetike, s čimer bi se lahko uresničilo več ciljev, med drugim izkoriščanje potencialnih sinergij in povečevanje kapitalske sposobnosti. Uprava Petrola od vodstva Istrabenza pričakuje, da bo hitro ukrepalo in v korist družbe ter vseh delničarjev.

Glede petkove skupščine Istrabenza, na kateri Petrolovi predlogi niso dobili zadostne podpore, so v Petrolu dejali, da so zadnjo skupščino sklicali zaradi zaščite interesov vseh delničarjev v Istrabenzu in zaradi pojasnitve nekaterih poslovnih potez vodstva družbe. Petrol je sicer največji posamični lastnik Istrabenza, v lasti pa ima tretjino družbe.

Na skupščini Istrabenza so bili namreč zavrnjeni prav vsi predlogi Petrola, to je za imenovanje posebnega revizorja, ki bi pregledal posle pri prodaji delnic Maksime, nakupu delnic Droge Kolinske in nakupu delnic Petrola, ter predlog za odpoklic zdajšnjih nadzornikov družbe in imenovanje novih.

KD Kapital odstopil od nakupa delnic Istrabenza
Finančna družba KD Kapital pa je medtem odstopila od avgusta lani sklenjene pogodbe, po kateri ji je finančna družba Maksima Holding prodala 882.408 oziroma 17,03 odstotka delnic Istrabenza. Omenjene delnice so bile tako v ponedeljek preknjižene v centralnem registru nematerializiranih vrednostnih papirjev v korist Maksime Holding. Maksima Holding ima tako sedaj v lasti 1.302.000 oziroma 25,1 4 odstotka delnic koprske družbe.

A. M.