Po navedbah Dnevnika in Financ naj bi Petrol prodal svoj polovični delež v Gen-I-ju, ki je od leta 2011 v lasti Gena Energije in Petrolove družbe IG Energetski sistemi, za katero je leta 2011 plačal okoli 25 milijonov evrov. Foto: BoBo
Po navedbah Dnevnika in Financ naj bi Petrol prodal svoj polovični delež v Gen-I-ju, ki je od leta 2011 v lasti Gena Energije in Petrolove družbe IG Energetski sistemi, za katero je leta 2011 plačal okoli 25 milijonov evrov. Foto: BoBo

Po navedbah Dnevnika in Financ naj bi Petrol prodal svoj polovični delež v Gen-I-ju, ki je od leta 2011 v lasti Gena Energije in Petrolove družbe IG Energetski sistemi, za katero je leta 2011 plačal okoli 25 milijonov evrov. Družba, ki je lani ustvarila 1,3 milijarde evrov prihodkov in dobrih pet milijonov evrov dobička, naj bi bila v celoti vredna 90 milijonov evrov, a poznavalci po pisanju Financ menijo, da bo Petrol zelo težko iztržil toliko denarja.

Razlogov za prodajo v Petrolu ne komentirajo, Dnevnik in Finance pa ugotavljata, da Petrol v družbi nikoli ni imel vpliva na odločitve, poleg tega pa si z njo konkurira tako pri prodaji elektrike kot zemeljskega plina, ki ga prodajata tako Gen-I kot Geoplin, katerega tretjinski lastnik je Petrol.

Predkupno pravico do Petrolovega deleža v Gen-I ima Gen energija, ki naj bi, kot neuradne informacije povzema Dnevnik, za ta delež ponujala okoli 20 milijonov evrov. Vendar če bi Petrol prodal tudi podjetje IG Energetski sistemi, mu predkupne pravice ne bo treba upoštevati. Zato so se pojavile neuradne informacije, da namerava Petrol kupca iskati v širšem krogu interesentov.

Bo kupec hrvaški Hep?
Med kupci bi lahko bil hrvaški Hep, ki trži hrvaško polovico električne energije iz krške jedrske elektrarne in ki v zadnjem času agresivno vstopa na slovenski trg. Državni Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO) ga je izbral za 50 milijonov evrov vredno pokrivanje izgub in oskrbe v omrežju v letih 2016 in 2017, za dobavitelja električne energije ga je izbrala tudi Mestna občina Ljubljana.

Gen-I je največji igralec na maloprodajnem trgu električne energije v Sloveniji, ki dobavlja elektriko vsakemu šestemu gospodinjstvu. Z državnim podjetjem Gen energija ima sklenjeno pogodbo o prodaji električne energije iz Nuklearne elektrarne Krško.

Trenutno pa je sredi procesa združevanja z Elektro energijo, trgovsko družbo Elektra Ljubljana. Združitev že presoja urad za varstvo konkurence, neuradno naj bi bila odločitev znana septembra.

Petrolov načrtovani umik iz Gen-I-ja bi tudi zavrnil kritike, da nastaja prevelik trgovec z elektriko. Če bi upoštevali tržne deleže Petrola, Gen-I-ja in Elektro energije, bi trojica skupaj obvladovala več kot polovico maloprodajnega trga z elektriko.

Gen-I ne želi Hepa in Gen Energije
Družbi Gen-I, ki jo vodi Robert Golob, po navedbah Dnevnika ni v interesu, da njen izključni lastnik postane Gen energija. V tem primeru bi morala družba politiko plač in nagrajevanja prilagoditi t. i. Lahovnikovemu zakonu, ob morebitnih menjavah na oblasti in v Genu energiji pa odpreti pot do kadrovskih posegov države v Gen-I-ju. Še manj pa naj bi si za lastnika želeli Hep, s katerim že od leta 2011 bijejo hud tržni boj na Hrvaškem in v BiH-u.