Nadzorniki od nove uprave Petrola, ki bo vodenje družbe prevzela konec avgusta, pričakujejo aktivno vključitev v postopke v primeru Istrabenz, ki lahko prinesejo čim hitrejšo in za vse deležnike sprejemljivo rešitev. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki od nove uprave Petrola, ki bo vodenje družbe prevzela konec avgusta, pričakujejo aktivno vključitev v postopke v primeru Istrabenz, ki lahko prinesejo čim hitrejšo in za vse deležnike sprejemljivo rešitev. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz
Nadzorni svet Petrola je junija sklenil, da družba v dokapitalizaciji Istrabenza, s katero bi ta dobil svež denar za izhod iz krize, ne bo sodelovala, vendar pa je posredovala zavezujočo ponudbo za nakup 51-odstotnega deleža v Istrabenzovem podjetju Instalacija. Foto: MMC RTV SLO

Po seznanitvi nadzornikov Petrola z aktualnimi dogodki pri naložbi v družbo Istrabenz, kjer je Petrol tretjinski lastnik, so ugotovili, da družba nima aktualnega predloga dogovora med bankami upnicami. Iz Istrabenza in bank upnic pa tudi še niso odgovorili na predlog, ki so jim ga posredovali konec junija.

Nadzorniki od nove uprave Petrola, ki bo vodenje družbe prevzela konec avgusta, tako pričakujejo aktivno vključitev v postopke v primeru Istrabenz, ki lahko prinesejo čim hitrejšo in za vse deležnike sprejemljivo rešitev.

Skupina Istrabenz je v prvem polletju letošnjega leta imela 62 milijonov evrov izgube, medtem ko je v enakem obdobju lani imela pet milijonov evrov dobička. Vzrok je predvsem negativni izid iz financiranja, kjer je Istrabenz dosegel 70 milijonov evrov izgube, medtem ko je izguba iz financiranja ob polletju lani znašala osem milijonov evrov.

V prvem polletju petino manj prihodkov
Nadzodni svet se je na seji seznanil še s poslovanjem skupine v prvi polovici leta. Petrol je ustvaril za 1,1 milijarde evrov prihodkov, kar je za petino manj kot v prvih šestih mesecih lani. Čisti dobiček pa je dosegel 8,7 milijona evrov, kar so nadzorniki označili kot uspešno.

Petrol v dokapitalizaciji Istrabenza ne bo sodeloval
Kot je znano, je nadzorni svet Petrola junija sklenil, da družba v dokapitalizaciji Istrabenza, s katero bi ta dobil svež denar za izhod iz krize, ne bo sodelovala, vendar pa je posredovala zavezujočo ponudbo za nakup 51-odstotnega deleža v Istrabenzovem podjetju Instalacija.

Kot so takrat sporočili iz Petrola, ki je s 33,6 odstotka največji posamični lastnik Istrabenza, so odločitev sprejeli "z namenom konstruktivnega prispevka k razrešitvi finančnih težav družbe Istrabenz". S predlogom Petrol želi Istrabenzu prek realizacije kapitalskih dobičkov zagotoviti povečanje kapitala, hkrati pa naj bi koprski holding dobil nove finančne vire.