Upravo je sestavil novi prvi mož Petrola Aleksander Svetelšek. Foto: MMC RTV SLO
Upravo je sestavil novi prvi mož Petrola Aleksander Svetelšek. Foto: MMC RTV SLO
Petrol dobil novo upravo

Nova uprava bo petletni mandat vodenja Petrola prevzela 31. avgusta. Svetelšek, nekdanji generalni direktor Tuš Holdinga, je mandat za sestavo uprave družbe dobil 19. junija, ko je tudi napovedal, da bo uprava v celoti nova, v njej pa bodo notranji in zunanji člani, a o imenih takrat ni želel govoriti.

Uprava bo imela nižje plače
Kot so pojasnili pri Petrolu, so zaradi krize sledili priporočilom vlade, zato bodo plače uprave bistveno nižje kot so bile do sedaj. Svetelšek bo za svoje delo prejemal 12.000 evrov bruto na mesec, ostali člani uprave pa tisočaka manj. Plača prejšnjega prvega moža Petrola Marka Kryžanowskega je znašala 16.000 evrov bruto. Kriterije za nagrajevanje uprave bo nadzorni svet še dorekel.


Zdaj, ko so imena znana, je znano tudi, katera področja bo kdo prevzel. Živko bo prevzel področja računovodstva, financ, informatike in splošne služe, Lahova, ki sicer že ima osemletne izkušnje s članstvom v Petrolovi upravi, bo vodila nabavo in logistiko, Dobnikar bo vodil prodajo in marekting, Vodnik energetiko, Svetelšek pa kadrovsko področje, naložbe in tuje trge. Star član ostaja le delavski direktor Bojan Herman. Nova ekipa se bo najrepj seznanila z delovanjem družbe in predvidoma do novembra pripravila strateške cilje za prihodnje leto.

"Smo tim z jasnimi cilji"
"Prepričan sem, da bomo sposobni izvesti vse ambiciozne cilje in da smo tim z jasnimi cilji in z glavami naravnanimi v prihodnost," je poudaril Svetelšek in dodal: "čas, ko se je živelo na preteklih lovorikah," je mimo. Poudaril je, da mora Petrol rasti in se razvijati ter notranje reorgainizirati in poiskati svoje priložnosti na trgu in zunaj družbe. Svetelšek bi namreč Petrol v naslednjih treh letih videl med petimi najboljšimi naftnimi družbami v Evropi.

Svetelšek je moral predlog za člane uprave sicer oblikovati do 15. julija, nato pa ga je posredoval v obravnavo kadrovski komisiji nadzornega sveta Petrola. Ta je oblikovala mnenje in ga posredovala nadzornikom družbe, ki jih vodi Tomaž Kuntarič.

8. junija odstop stare uprave
Kot je znano, se je nekdanja uprava, ki jo je vodil Marko Kryžanowski, njeni člani pa so bili Igor Irgolič, Alenka Vrhovnik Težak in Boštjan Napast, 8. junija z nadzornim svetom sporazumno dogovorila za prenehanje mandata. Kryžanovskemu in Irgoliču je mandat prenehal takoj, Vrhovnik Težakova in Napast pa ostajata na položaju do imenovanja nove uprave.

Petrol dobil novo upravo