V Sloveniji posluje 318 Petrolovih bencinskih servisov. Foto: BoBo
V Sloveniji posluje 318 Petrolovih bencinskih servisov. Foto: BoBo

Čisti dobiček je poskočil za 140 odstotkov na 49,4 milijona evrov. Kot izhaja iz polletnega poročila, danes objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze, je prilagojeni bruto dobiček skupine znašal 258,1 milijona evrov, kar je 44 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.
Prilagajanje razmeram na trgu in učinkovito upravljanje stroškov se je odrazilo tudi v 59-odstotni rasti EBITDA, ki je dosegel 102,1 milijona evrov. Več kot polovico EBITDA predstavlja prodaja proizvodov iz nafte. Razmerje med neto dolgom in EBITDA znaša 1,3.

"Prilagojeni kosmati poslovni izid, EBITDA, in čisti poslovni izid so v prvem polletju boljši tudi v primerjavi z rezultati, doseženimi v obdobju pred pandemijo," je poudarila predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović. Kot je dodala, je Petrolu s hitrim odzivom na spremembe razmer na trgih, tako s prilagoditvijo in diverzifikacijo ponudbe kot s stroškovno optimizacijo, uspelo omiliti negativne posledice pandemije na poslovanje.

Da uprava družbe zelo uspešno obvladuje poslovanje v trenutnih tržnih razmerah, menijo tudi nadzorniki Petrola pod vodstvom Janeza Žlaka, ki so se s polletnim poslovanjem seznanili na četrtkovi seji.

Prodali manj nafte, elektrike in plina

Skupina je v prvih šestih mesecih prodala 1,3 milijona ton proizvodov iz nafte, kar je 13 odstotkov manj kot v prvem lanskem polletju. Največji padec je Petrol zaznal pri prodaji goriv na trge EU-ja, predvsem v Italijo, kjer so zaprli večje število trošarinskih skladišč, s čimer je bil onemogočen večji uvoz proizvodov iz nafte v državo. Na maloprodajo so vplivali predvsem ukrepi držav o omejitvi gibanja za zajezitev epidemije covida-19.

Prodaja utekočinjenega naftnega plina je znašala 66.300 ton oz. prav tako 13 odstotkov manj, prodaja zemeljskega plina pa se je zaradi nižjih temperatur v času ogrevalne sezone in višje prodaje na tujih trgih povečala za 58 odstotkov na 19,5 teravatnih ur.

Skupina je v polletju prodala 7,4 teravatnih ur elektrike, kar je 32 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, padec pa družba pripisuje nižjim prodanim količinam pri trgovanju. Prodaja elektrike končnim odjemalcem se je medtem povečala za 113 odstotkov na 1,8 teravatnih ur, predvsem zaradi vključitve družbe E3 v skupino. Kot poudarjajo v Petrolu, so z nakupom E3 pomembno okrepili položaj na trgu prodaje elektrike končnim odjemalcem.

S prodajo trgovskega blaga je skupina Petrol ustvarila 242,1 milijona evrov prihodkov, kar je šest odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani.

Konec junija je v skupini Petrol, ki zaposluje 5082 ljudi, poslovalo 500 bencinskih servisov, od tega v Sloveniji 318, na Hrvaškem 110, v Bosni in Hercegovini 42, v Srbiji 15 in v Črni gori 15.

Skupina si je za letos zastavila zelo visoke cilje. EBITDA je načrtovan v višini 213,5 milijona evrov, kar je najvišje v Petrolovi poslovni zgodovini, čisti dobiček naj bi dosegel 104,4 milijona evrov, prihodki od prodaje pa naj bi ob koncu leta nanesli 3,5 milijarde evrov. "S poslovnimi rezultati, doseženimi v prvem polletju, smo na dobri poti, da ta cilj dosežemo," je prepričana Drobne Popovićeva.

Cilji za letos so sicer zastavljeni ob predpostavki, da se bo pandemija uspešno zamejila s cepljenjem. Ob tem v družbi opozarjajo, da še vedno obstaja velika negotovost glede uresničitve načrta, še posebej, če precepljenost prebivalstva ne bo zadostna in se bo pandemija nadaljevala, če bodo v veljavi ukrepi za zajezitev pandemije in če bomo priča počasnejšemu okrevanju gospodarstev in s tem nižji gospodarski rasti od pričakovane. V tem primeru bo skupina Petrol v drugi polovici leta ponovno pregledala cilje poslovanja za letos in jih ustrezno prilagodila.