Slovenski delniški trg je padel najnižje po lanskem 4. juniju, merjeno s slovenskim borznim indeksom. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski delniški trg je padel najnižje po lanskem 4. juniju, merjeno s slovenskim borznim indeksom. Foto: MMC RTV SLO
Borzni indeks
Kako bosta kreditna kriza in recesija v ZDA vplivali na dobičke evropskih družb? Foto: Reuters

Slovenski borzni indeks (8.522 točk) je letos izgubil že 25 odstotkov. Krka ostaja edina delnica s spodobnim prometom. Tokrat ga je bilo za 1,4 milijona evrov. Njen enotni tečaj je padel za 1,1 odstotka, cena pa je nihala med 95,0 in 96,3 evra. Tudi Telekom in Gorenje sta izgubila odstotek. Delnice Nove KBM so cenejše za 1,5 odstotka, Mercatorja in Luke za dva odstotka, Žita, Save in Intereurope pa za okrog štiri odstotke. Le simbolično cenejše so delnice Petrola (dno pri 583 evrih) in Pivovarne Laško.

Najprometnejših pet:
KRKA -1,08 % 95,44
NOVA KBM -1,46 % 32,46
PETROL -0,20 % 585,93
MERCATOR -2,00 % 284,40
GORENJE -1,89 % 32,74

Padca na 500 najbrž le ne bo
"Delnico Petrola trenutno vrednotim na 550 evrov in bi šele takrat začel z nakupi. V primerjavi s sorodnimi podjetji je Petrol še vedno precenjen. Pri 500 evrih bi lahko govorili, da je primerno ovrednoten, vendar ne pričakujem tako globokega padca," je za MMC povedal analitik pri borzno-posredniški hiši KD Marko Jovič in dodal: "Petrol se je žal tudi omejil le na trge nekdanje Jugoslavije in nekaj malega Albanije, bi pa se širil recimo na bolgarski in romunski trg, ko sta bila zelo perspektivna."

Alcoa prepolovila dobiček
V ZDA se začenja sezona objavljanja poslovnih rezultatov prvega četrtletja. Najprej je številke razkril proizvajalec aluminija Alcoa. Dobiček je glede na isto lansko obdobje pol manjši, kar je posledica visokih stroškov energije in šibkega dolarja. Novica je bila objavljena po koncu ponedeljkovega newyorškega trgovanja, v katerem je indeks Dow Jones (12.613 točk) ostal skoraj nespremenjen.

Nafta se približuje rekordu
Na eni strani so bila optimistična pričakovanja, da je v kreditni krizi najhujše že mimo, na drugi pa negotovost zaradi ponovno višjih cen nafte (ameriška lahka nafta je za trenutek dosegla 109,48 dolarja) in surovin, ki pa so v Evropi povzročile porast cen rudarskih delnic. Poleg tega so blestele banke, zlasti švicarska UBS, ki naj bi se prestrukturirala in doživela boljše čase. Indeks FTSEurofirst 300 je včeraj zrasel za 0,8 odstotka, ta mesec pa že za 5,3 odstotka.

T. O.