Boscarol je dejal, da to partnerstvo označuje začetek poti proti novim načinom potovanja. Foto: AP
Boscarol je dejal, da to partnerstvo označuje začetek poti proti novim načinom potovanja. Foto: AP

Pogodba z Uberjem predvideva obsežen razvoj električnih plovil VTOL za namene prevozov v velemestih, so sporočili iz Pipistrela. Cilj partnerstva je uporabnikom prihodnjega omrežja, ki so ga poimenovali Uber Elevate Network, omogočiti, da bodo lahko naročili prevoz s Pipistrelovim plovilom VTOL. Uber načrtuje vzpostavitev stalno delujočega omrežja električnih plovil VTOL za osebni transport in dostavo v velemestih.

"To partnerstvo označuje začetek zanimive poti proti popolnoma novim načinom potovanja, ki uporabnikom ne bodo prihranili samo časa, temveč bodo predvsem prijaznejši do okolja," je ob sklenitvi partnerstva dejal direktor Pipistrela Ivo Boscarol. Direktor letalskega inženiringa pri Uberju Mark Moore pa je poudaril, da je Pipistrel edini na svetu, ki serijsko izdeluje električna letala in bo kot partner Uberju omogočil, da vzpostavitev mreže VTOL postane resničnost.

Pipistrel bo razvil letala za krajše razdalje znotraj mestnega prometa na podlagi specifikacij zmogljivosti VTOL, Uber pa bo sodeloval pri razvoju programske in strojne opreme za nadzor zračnega prostora in upravljanje plovil VTOL znotraj mreže ter zagotovil vmesnik, ki bo omogočal povezavo s kontrolorji zračnega prostora.

Pipistrel, ki je lani s kitajsko družbo Sino sklenil 350 milijonov evrov vredno partnerstvo na področju letalstva, vstopa v novo obdobje razvoja električnih pogonov in drugih tehnologij za trajnostno mobilnost v letalstvu. V sodelovanju z nemškim nacionalnim inštitutom za letalske in vesoljske tehnologije DLR je Pipistrel že naredil hibridno letalo s tehnologijo vodikovih celic, ki je lani jeseni prvič poletelo z letališča v Stuttgartu.

Sodelujeta še Bell Helicopter in Embraer
Poleg Pipistrela bosta z Uberjem pri tem projektu po navedbah STA-ja, ki se sklicuje na francosko tiskovno agencijo AFP, sodelovala še ameriško podjetje Bell Helicopter in brazilski Embraer. Za cilj so si zadali, da bodo za svetovno razstavo v Dubaju, ki bo leta 2020, vzpostavili prvo demonstracijsko mrežo, v Dallasu pa naj bi bila mreža delujoča do leta 2023.