Proračun močno najeda plačevanje dolgov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Proračun močno najeda plačevanje dolgov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Januarja letos je primanjkljaj znašal 223,7 milijona evrov, februarja 262,3 milijona evrov in marca 178,5 milijona evrov, kar je skoraj 20 milijonov evrov manj kot marca lani. Plačila obresti so marca znašala 172,8 milijona evrov, kar je za skoraj 38 milijonov evrov več kot februarja in 32 milijonov evrov več kot januarja. Brez plačil obresti je imel proračun januarja primanjkljaj 6,4 milijona evrov.

Plačila obresti so bila v prvih treh mesecih letos bistveno višja kot v prejšnjih dveh četrtletjih. V primerjavi z zadnjimi tremi meseci lani so bila višja za 304 milijone evrov, v primerjavi s tretjim četrtletjem pa za dobrih 370 milijonov evrov. Ob neupoštevanju plačil obresti bi t. i. primarni primanjkljaj v prvih treh mesecih leta znašal 223,6 milijona evrov.

Slabši davčni izplen
V državni proračun se je marca nateklo 631,2 milijona evrov, kar je nekaj več kot 10 milijonov evrov manj kot februarja in dobrih 29 milijonov evrov manj kot januarja. Od tega je bilo 468,4 milijona evrov davčnih prihodkov, ki so bili na letni ravni večji za 91 milijonov evrov.

V primerjavi z marcem lani je bilo vseh prihodkov bistveno več. Takrat se je namreč v proračun nateklo 547,3 milijona evrov. V prvih treh mesecih pa se je v proračun steklo nekaj več kot 1,9 milijarde evrov, od tega so 1,5 milijarde predstavljali davčni prihodki. Teh je bilo tudi za dobrih 228 milijonov evrov manj kot v zadnjem četrtletju lani.

Marca spet dobili več evropskega denarja
Prejeta sredstva EU-ja so bila s 130,3 milijona evrov marca spet bolj izrazita. Februarska so presegla za skoraj 79 milijonov evrov, januarska pa za več kot 100 milijonov evrov. V prvih treh mesecih leta se je v državni proračun iz bruseljske blagajne vrnilo 209,3 milijona evrov, kar je dobrih 187 milijonov evrov manj kot v zadnjih treh mesecih 2013, a vseeno nekaj več kot 127 milijonov evrov, kolikor smo prejeli v tretjem lanskem četrtletju.

Proračunski odhodki so bili marca z 809,7 milijona evrov za 94 milijonov evrov nižji kot februarja in za dobrih 74 milijonov evrov nižji kot januarja, lani marca pa so znašali 745,7 milijona evrov. Letošnja marčna številka je višja od vseh lanskih mesečnih vrednosti z izjemo decembrske in aprilske. Višji kot januarja in februarja so bili tekoči odhodki, precej nižji pa tekoči transferji. V prvih treh mesecih je država porabila 2,6 milijarde evrov.