Ministrica je energetsko dovoljenje podpisala, a v nacionalni program projekta ni uvrstila. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica je energetsko dovoljenje podpisala, a v nacionalni program projekta ni uvrstila. Foto: MMC RTV SLO

"Energetsko dovoljenje je le prvi začetek načrtovanja, ki mu sledijo predlog za umestitev v prostor, prostorsko načrtovanje in kasneje še gradbeno dovoljenje," so sporočili z ministrstva. Predhodnik trenutne ministrice za gospodarstvo Matej Lahovnik je izdajo energetskega dovoljenja namreč zavrnil, vendar je upravno sodišče v sporu odločilo, da za izdajo dovoljenja ni nobenih zadržkov, zato ga je ministrstvo moralo izdati.

V nacionalnem energetskem programu terminala ne bo
Nemška družba TGE Gas Engineering je državi, če dovoljenje ne bo izdano in če ne bo uvrščeno v nacionalni energetski program, zagrozila s tožbo. Ob podpisu energetskega dovoljenja se je ministrica za gospodarstvo kljub temu odločila, da plinskega terminala v nacionalni energetski program ne bo predlagala.

Kot navajajo na ministrstvu, je pri tem upoštevala to, da je državni zbor decembra lani sprejel Resolucijo o strategiji za Jadran, v kateri iz okoljskih, varnostnih, prometnih in družbenih razlogov nasprotuje namestitvi terminalov za utekočinjeni zemeljski plin ob slovenskih teritorialnih vodah.
TGE: "Ravnanje države je nerazumno"
Na izjavo Radićeve, da plinskega terminala ne bo uvrstila v novi nacionalni energetski program, so se že odzvali v družbi TGE Gas Engineering. Kot so zapisali, jih izjava ministrice spravlja v čuden položaj, zato bodo o nadaljnjih korakih še razmislili.

"V tem trenutku lahko samo rečemo, da je nenavadna nadaljnja blokada tega energetskega projekta, ki je za državo lahko samo dobrodošel. Ob razmerah na trgu z zemeljskim plinom, težavah z viri električne energije v Sloveniji in nezavidljivem gospodarskem položaju naše države je takšno stališče predstavnikov državne oblasti še toliko bolj nerazumno," je še zapisal projektni vodja v podružnici Inženiring Ljubljana Uroš Prosen.
Zares: Terminal ni sporen, sporna je lokacija
"Plinski terminali sami po sebi niso sporni, pač pa bi bila sporna postavitev na neprimerni lokaciji, zato ministrica Radićeva koprskega plinskega terminala ni uvrstila v nastajajoči nacionalni energetski program in je upoštevala v državnem zboru sprejeto Resolucijo za severni Jadran. Za realizacijo investicije namreč ni dovolj energetsko dovoljenje, pač pa tudi okoljsko dovoljenje, za izdajo katerega v tem primeru ni pogojev," pa so se ob današnjih dogodkih odzvali v stranki Zares.