Finančno krizo občutijo vsi. Foto: Reuters
Finančno krizo občutijo vsi. Foto: Reuters
Nemški Hypo pred bankrotom? Foto: Reuters
Bradford & Bingley
Bradford & Bingley bodo reševali Španci. Foto: Reuters

Ponoči so že odobrili pomoč nemškemu koncernu Hypo Real Estate, vlade so priskočile na pomoč belgijsko-nizozemski banki Fortis, britansko hipotekarno banko Bradford & Bingley pa naj bi podržavili.

Nemški bančni sektor se je na težave koncerna Hypo Real Estate (HRE) hitro odzval in mu priskočil na pomoč s kreditom v "zadostni višini". Višino primanjkljaja ocenjujejo na več deset milijard evrov. Banki naj bi po poročanju poslovnih časnikov grozil celo stečaj.

Učinek (ameriških) domin
Dobiček HRE se je zmanjšal že lani, predvsem zaradi finančne krize, pa tudi zaradi prevzema irske hčerinske banke Depfa. V letošnjem drugem četrtletju je imela le še 40 milijonov evrov dobička, potem ko je bil ta v enakem obdobju lani osemkrat višji. S propadom ameriške investicijske banke Lehman Brothers in največje ameriške hranilnice Washington Mutual ter težavami številnih drugih finančnih družb, denimo britanske hipotekarne banke Bradford & Bingley ali nizozemsko-belgijske banke Fortis, se je položaj v HRE dramatično zaostril.

Španci rešujejo Britance
Španski bančni koncern Santander pa je pred pričakovano nacionalizacijo britanske banke Bradford & Bingley danes sporočil, da bo prevzel del banke, in sicer njeno mrežo 200 poslovalnic in 22,2 milijarde funtov prihrankov 2,5 milijona strank. Za to naj bi odštel 500 milijonov evrov. Santander, ki ima v Veliki Britaniji že banko Abbey National Bank, prevzema pa tudi britansko banko Alliance and Leicester, bo nakup opravil prek Abbeyja.

Po poročanju medijev naj bi po tem nakupu dela banke Bradford & Bingley, ki jo je prizadela že avgusta lani vznikla in še vedno trajajoča svetovna hipotekarna kriza, prišlo do nacionalizacije bankinih posojil, katerih vrednost znaša 50 milijard funtov. Britanska vlada naj bi novico o nacionalizaciji te banke sporočila še danes. Vlada želi s tem po eni strani obdržati stabilnost finančnega sistema, po drugi pa zavarovati varčevalce.

K. S.