Delavci odnašajo papirje iz banke Lehman Brothers. Sedež banke v New York je obkrožil kordon policistov. Foto: Reuters
Delavci odnašajo papirje iz banke Lehman Brothers. Sedež banke v New York je obkrožil kordon policistov. Foto: Reuters
Banka Lehman Brothers ima 158-letno zgodovino. Foto: EPA
New York
Borzniki zaskrbljeni opazujejo dogajanje. Foto: EPA
New York
Ameriške borzne posrednike čaka zelo naporen dan. Foto: EPA
Padec tečajev na tujih borzah

Ameriška banka s 158-letno tradicijo je stečaj razglasila na podlagi 11. člena ameriške stečajne zakonodaje, ki ji omogoča reorganizacijo. Napovedali so odprodajo nekaterih ključnih poslovnih enot. Zagotovili so, da bo dejavnost borznega posredništva še naprej delovala nemoteno, prav tako pa tudi enota za upravljanje premoženja Neuberger Berman. Tako na Wall Streetu ostajata le še dve neodvisni investicijski banki - Goldman Sachs in Morgan Stanley, še pred pol leta pa je bilo takih bank pet.

Že prej se je negotovost v zvezi z banko Lehman Brothers pokazala pri trgovanju: vodilni indeksi na evropskih borzah so se kmalu po začetku današnjega trgovanja znižali za približno štiri odstotke in so še padali, v elektronskem trgovanju je ameriški Dow Jones izgubil več kot 229 točk. Evropska centralna banka je poslovnim bankam zagotovila kratkoročna likvidnostna sredstva za 30 milijard evrov, angleška centralna banka pa je zagotovila 6,3 milijarde evrov.

NY: AIG le še od 48 do 72 ur življenja
Največja ameriška zavarovalnica American International Group (AIG), ki jo je kreditna kriza močno prizadela, je ameriško centralno banko zaprosila za 40 milijard dolarjev premostitvenega posojila. Bonitetne agencije so napovedale, da bodo za AIG znižale bonitetno oceno, s tem pa bi posojilodajalci lahko zahtevali denar nazaj. "AIG ima le še od 48 do 72 ur življenja," piše New York Times.

Padci indeksov po vsem svetu
O padcu delnic poročajo tudi z drugih borz: cene delnic na borzah v Singapurju in Tajvanu so padle za 2,26 in 4,09 odstotka, medtem ko so v Tokiu, Hongkongu, Šanghaju in Seulu borze danes zaradi praznika zaprte, zato bodo posledice občutile jutri. Krepko se je zamajala tudi indijska borza: vodilni indeks v Mumbaju je padel za 5,19 odstotka.

Negotova usoda ameriške banke
Potem ko je banka Lehman Brothers v četrtek objavila četrtletne poslovne izide, ki so pokazali večmilijardno izgubo, so se njihove delnice močno pocenile. V petek je ameriška centralna banka (Fed) sklicala izredno srečanje o prihodnosti banke, v nedeljo pa napovedala nove ukrepe za rešitev banke, med njimi lažji dostop do posojil.

Dva največja potencialna kupca, britanska banka Barclays in ameriška Bank of America, ki bi banko lahko rešila, sta se umaknila, in če se ne bo pojavil nov kupec, bo banka najverjetneje začela postopek za bankrot. Analitiki opozarjajo, da lahko to povzroči pravi učinek cunamija, indeks na newyorški borzi pa bi lahko padel kar za 1.000 točk.

Odprla se je pandorina skrinjica
Nekdanji prvi človek ameriške centralne banke Alan Greenspan je posvaril, da verjame, da "bomo priča zlomu drugih velikih podjetij. Ne bi smeli varovati vsake institucije. Običajen potek finančnih sprememb pozna zmagovalce in poražence." Trenutno bančno krizo je označil za najhujšo v zadnjih stotih letih, tudi od zloma leta 1929.

25. oktobra leta 1929 je newyorško borzo pretresel velik padec tečajev. Dan je znan kot črni petek, saj je pomenil začetek velike svetovne gospodarske krize.

Banke združujejo moči
Fed je napovedal lažji dostop finančnih institucij do premostitvenih posojil, v povezavi s tem pa je konzorcij desetih investicijskih bank, med njimi so Bank of America, Barclays, Citibank, Credit Suisse in Deutsche Bank, napovedal 70 milijard dolarjev vreden program posojil, ki jih lahko finančne družbe, ki so se znašle v težavah, uporabijo za ublažitev pomanjkanja sredstev. Vsaka izmed desetih bank je prispevala 7 milijard dolarjev sredstev.

Edini način, da bi preprečili zlom banke Lehman Brothers, naj bi bil po mnenju mnogih finančna injekcija davkoplačevalcev, toda ameriške oblasti so dale jasno vedeti, da tega ne želijo. "Nobena druga velika fima ne bi smela kupiti banke v celoti - gre za toksično družbo, tveganje je preveliko," meni Peter Morici s poslovne šole univerze v Marylandu.

Ali grozi huda recesija?
Banka Lehman Brothers zaposluje 25.000 ljudi po vsem svetu, številni med njimi se zdaj bojijo, da bodo ostali brez službe, posledice težav omenjene banke pa so veliko obsežnejše: zamajal bi se lahko sistem pokojnin, težave z odplačevanjem stanovanjskih posojil bi se lahko še povečale, kar bi lahko privedlo k splošni recesiji in zlomu gospodarstev.

Bank of America, ki je zavrnila možnost prevzema banke Lehman Brothers, naj bi za več kot 38 milijard dolarjev prevzela banko Merrill Lynch, še eno izmed velikih ameriških investicijskih bank, ki je v zadnjih mesecih izgubila na desetine milijard dolarjev.

K. T.

Padec tečajev na tujih borzah