Meso bo dražje. Foto: MMC RTV SLO
Meso bo dražje. Foto: MMC RTV SLO
Mleko
Mlečni izdelki se bodo podražili do šest odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Po višjih cenah kruha še dražje meso in mlečni izdelki
Višje cene mleka in mesa

V Perutnini Ptuj so cene živil, ki jih izvažajo na evropske trge, že dvignili, v Sloveniji pa se bodo podražila po 20. januarju. Predsednik uprave podjetja Roman Glaser je že dejal, da glede na nadaljnja gibanja dražitev surovin ni nujno, da je to zadnja letošnja podražitev.

Umar ocenjuje, da bi bila, če se vse cene hrane dvignejo za pet odstotkov, letna inflacija višja za 0,7 odstotne točke. Bo pa prenos višjih cen hrane v inflacijo odvisen od splošnih gospodarskih razmer. Cene prehranskih in drugih surovin se na svetovnih trgih dvigujejo že nekaj časa, prenos na maloprodajne cene v Sloveniji pa se je začel z novim letom, kar je povezano tudi z dejstvom, da se med dobavitelji in trgovci ob začetku leta oblikujejo novi plačilni pogoji.

V Ljubljanskih mlekarnah pa se bodo cene izdelkov zaradi sprememb cen energentov in embalaže dvignile v povprečju za 3,5, največ pa za šest odstotkov. Gre za prvo podražitev po treh letih.

Cene lahko še narastejo
Že prejšnji teden so v Žitu napovedali podražitev kruha in pekovskih izdelkov, zdaj pa so višje cene potrdili tudi v pekarni Boč. Direktor Samo Bandelj je povedal, da so januarja cene že dvignili in jih še bodo za od osem do dvanajst odstotkov. Če bodo cene surovin in eneregntov še rasle, pa lahko pride do ponovne podražitve v treh, štirih mesecih.

Povečano povpraševanje po prehranskih dobrinah in raba kmetijskih dobrin za energetske projekte, pa tudi naravane katastrofe, vključno z zadnjimi poplavami, dodatno prerazporejajo povpraševanje in dvigujejo cene vsaj dveh vrst žita, pšenice in koruze, je podražitve še pojasnil Glaser.

Ministrstvo za kmetijstvo: Rast cen je bila pričakovana
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se zavedajo, da je bila rast cen kmetijskih surovin pričakovana, saj dosedanje cene v mnogo primerih niso pokrile proizvodnih stoškov. Pojasnili so, da se je odkupna cena pšenice lani gibala med 122 in 240 evri za tono in je v povprečju znašala 166,5 evra za tono, kar je slabih 15 odstotkov nad ravnjo iz leta 2009. Cene kmetijskih izdelkov so bile oktobra 2010 za 9,8 odstotka višje kot leto prej, cene rastlinskih pridelkov so bile za 13,3 odstotka višje, cene sadja so se v povprečju zvišale za 0,9 odstotka, cene živalskih proizvodov za 7 odstotkov, cene živali za zakol za dva odstotka, cene živalskih proizvodov za pa 13 odstotkov.

Ker se na kmetijskem ministrstvu zavedajo pomembnosti opazovanja celotne pridelovalne verige od proizvodnje do potrošnika, so ustanovili delovno skupino, katere namen je povečati pravičnost delitve dodane vrednosti znotraj vseh členov verige preskrbe s hrano. Člani delovne skupine bodo pripravili kodeks pravičnih odnosov v celotni verigi, na ministrstvu pa pričakujejo tudi, da se bo v prihodnje opustilo neželene prakse sodelovanja med posameznimi členi v verigi preskrbe s hrano, kot so na primer bonitete in različni rabati, saj neželene prakse za proizvajalce živil predstavljajo velik strošek in zmanjšujejo konkurenčnost.

Kmetijska in živilska podjetja: V zadnjem letu so narasli stroški
V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetji, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, ob podražitvah hrane izpostavljajo naraščanje stroškov, ki vplivajo na končno rast cen. V zadnjem letu so se namreč različne vhodne surovine podražile za od dva pa do 300 odstotkov. Strošek dviga plač predstavlja od osem do 23 odstotkov, cene maščob in olja so se podražile za od 60 do 75 odstotkov, embalaža pa za dva do 15 odstotkov. Trošarine elektrike in plina so bile višje za od 24 do 300 odstotkov, moka se je podražila za od 30 do 50 odstotkov, mleko za od šest do 20 odstotkov, komunalne storitve pa od deset do 40 odstotkov. Za okoli petino so se dvignile cene plina in električne energije, cene prevoza in drobnih surovin pa za do deset odstotkov.

Po višjih cenah kruha še dražje meso in mlečni izdelki
Višje cene mleka in mesa