Oceno je Sloveniji znižal še Fitch. Foto: EPA
Oceno je Sloveniji znižal še Fitch. Foto: EPA
Triglav
V Skupini Triglav so dejali, da je slabša ocena posledica ocene razmer v državi, in ne poslovanja in rezultatov družb. Foto: MMC RTV SLO
Znova znižanje bonitetnih ocen Sloveniji

Tudi oceno kratkoročnih poslov v tuji valuti je Fitch znižal za eno stopnjo, in sicer s F1 na F2, je zapisano na spletni strani agencije. Tako kot Moody's in S&P je tudi Fitch, ki je državi nazadnje oceno znižal januarja, pričakovanja ohranil negativna.

Slovenske banke po mnenju Fitcha bremenijo slaba posojila, zaradi česar bodo potrebne nove dokapitalizacije. Ker v trenutnih razmerah ni zanimanja zasebnega kapitala za vlaganja v banke, bo največje breme pri tem nosila država, ugotavljajo pri Fitchu.

Država bo morala tako po oceni Fitcha v bančni sistem letos in v prihodnjem letu vložiti dodatnih 2,8 milijarde evrov, kar je podobna ocena, kot jo je podal že Moody's.
Stanje bo še slabše
Slovensko gospodarstvo se bo po pričakovanjih Fitchevih analitikov letos skrčilo za 1,1 odstotka, obstaja pa tveganje za še večji padec, predvsem zaradi poglabljanja evropske dolžniške krize. Okrevanje slovenskega gospodarstva v letih 2013 in 2014 bo počasno, predvidevajo.

Tudi bonitetna agencija Standard & Poor je danes znižala bonitetno oceno Skupine Triglav za eno stopnjo. Skupina Triglav, v katero sodijo Zavarovalnica Triglav in pozavarovalnici Triglav Re in Sava, po modelu agencije zaradi lastniške strukture spadata v skupino družb, katerih bonitetna ocena je neposredno odvisna od ocene države.
Triglav: Padec ocene ni posledica poslovanja
Dolgoročna ocena Zavarovalnice Triglav in Pozavarovalnice Triglav Re je po novem nižja za eno stopnjo in je zdaj A-. Razlog za padec je nedavni padec bonitetne ocene Slovenije in je, kot pravijo pri Triglavu, odsev splošnega javnofinančnega stanja in gospodarstva v državi.

Pozavarovalnica Sava ima po novem bonitetno oceno BBB+. Po trditvah pozavarovalnice naj bi bil razlog za znižanje prav tako stanje v državi, ni pa povezan s poslovanjem in z rezultati družbe.

Kot je znano, je agencija Standard & Poor bonitetno oceno Slovenije znižala za eno stopnjo, z A+ na A- in med razlogi navedla tudi naraščajočo polarizacijo politike in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami. Nižjo bonitetno oceno je Sloveniji prisodila tudi agencija Moody's. Ta je v torek znižala tudi bonitetno oceno Telekoma Slovenija in SID banke, ki sta v večinski državni lasti.

Znova znižanje bonitetnih ocen Sloveniji