V prihodnjih dneh je glede na resnost razmer pričakovati ukrepe italijanske vlade. Foto: Reuters
V prihodnjih dneh je glede na resnost razmer pričakovati ukrepe italijanske vlade. Foto: Reuters
Italijanski premier Matteo Renzi je po neuspehu na referendumu napovedal svoj odstop. Foto: Reuters

Banka Monte dei Paschi di Sienna, ustanovljena leta 1472, najstarejša na svetu in tretja največja v Italiji, ni dobila zelene luči za podaljšanje roka za dokapitalizacijo.

Vrednost njenih delnic je letos strmoglavila že za 90 odstotkov, po včerajšnji, za zdaj še neuradni zavrnitvi Evropske centralne banke (ECB) podaljšanja roka za njeno dokapitalizacijo pri pridobivanju petih milijard evrov svežega kapitala, pa še za sedem odstotkov. Italijanska bančna kriza pridobiva neslutene razsežnosti.

V težavah več italijanskih bank
Po politični negotovosti, ki je sledila neuspelemu referendumu in odstopu premierja Mattea Renzija, naši sosedi zdaj grozi še bančna negotovost. Poleg sienske Monte dei Paschi se namreč s hudimi težavami spoprijemajo tudi Unicredit, Banco popolare ter Ubi in Intesa Sanpaolo, skupaj imajo za kar 360 milijard evrov zastrupljenih dolgov, kar je 22 odstotkov BDP-ja.

Prihranki do 100.000 evrov še varni
Načrt ECB-ja za rešitev sienske banke sicer predvideva prodajo 27 od skupno 45 milijard slabih posojil za tretjino njihove vrednosti ter dokapitalizacijo v vrednosti petih milijard do konca leta. Pa je sploh kakšna možnost, da ji to uspe?

"Nekateri gredo tudi racionalno in prostovoljno v konverzije, ki jim na koncu omogoča vsaj nekaj lastniškega upravičenja, namesto popolnega lastniškega izbrisa," meni ekonomist Igor Masten. Na ta način so že zbrali milijardo, kolikšen bo končni izkupiček, bo odvisno od izločitve slabega premoženja iz bilanc ter vrednotenja. "Sicer pa so prihranki do 100 tisočakov v Monte dei Paschi za zdaj po pravilih ECB-ja še varni," meni Masten.

V prihodnjih dneh je glede na resnost razmer pričakovati ukrepe italijanske vlade, v skladu z evropskimi pravili glede državne pomoči bankam. Italijanski mediji pa poročajo tudi o možnosti povečanja državnega lastništva in pogovorih o vstopu katarskega naložbenega sklada Qatar Investment Authority.

Urška Jereb Brankovič, Radio Slovenija