Poplave so Zagorsko podjetje močno prizadele. Foto: MMC RTV SLO
Poplave so Zagorsko podjetje močno prizadele. Foto: MMC RTV SLO
Z ustrezno pozavarovalno zaščito so v pozavarovalnici Sava zmanjšali neto učinek škode poplav na rezultate poslovanja. Foto: MMC RTV SLO

Sava Re ima za te primere sklenjeno ustrezno pozavarovalno zaščito, zato bo skupni neto učinek škod iz naslova poplav na rezultat skupine Sava Re 2,3 milijona evrov.

Zavarovalnica Tilia je preliminarno oceno teh škod, ki je odvisna družba Pozavarovalnice Sava in je v njeni skoraj 100-odstotni lasti, ocenila na 1,3 milijona evrov. Ocena škodnih zahtevkov od drugih slovenskih zavarovalnic, ki imajo sklenjene pozavarovalne pogodbe s Savo Re, pa znaša 6,1 milijona evrov.

Znesek je glede na skupaj cenjeno škodo razmeroma nizek
Prek spletnih strani Ljubljanske borze so iz Pozavarovalnice Sava sporočili, da so z ustrezno pozavarovalno zaščito zmanjšali neto učinek takšnih škod na rezultate poslovanja. "Znesek je glede na skupaj cenjeno škodo razmeroma nizek in je posledica varne in konzervativne pozavarovalne zaščite," so pojasnili in dodali, da ta tako ne bo pomembno vplival na poslovanje družbe oz. skupine Sava Re.

Svea del proizvodnje prenesla v svoji tovarni v Litijo in Stari trg pri Ložu
V zagorski tovarni pohištva Svea pa so ta teden po septembrski vodni ujmi znova v celoti zagnali proizvodnjo. "Ker so bili stroji poplavljeni, občasno prihaja do zastojev v proizvodnji, vendar se jih trudimo sproti odpravljali," so povedali v Svei.

Po poplavah je vodstvo družbe Svea del proizvodnje preneslo v svoji tovarni v Litijo in Stari trg pri Ložu, tja so hodili delati tudi delavci z lokacije v Zagorju. Predsednik Sveine uprave Miroslav Štrajhar ocenjuje, da so jim poplave povzročile za okoli štiri milijone evrov gmotne škode, letošnji prihodki pa naj bi bili zaradi izpada proizvodnje za tri milijone evrov nižji od načrtovanih 17,5 milijona evrov.

"Nismo pričakovali, da bo iz dveh potokov nastala reka"
Podjetje je za primer poplave zavarovano le za 68.000 evrov, medtem ko je za primer požara zavarovano v višini kar 25 milijonov evrov. Kot je dejal Štrajhar, so se v Svei zaradi lesne proizvodnje vedno bali požara, zato so se za ta primer tudi visoko zavarovali, zelo dobro so zavarovani tudi stroji. "Nismo pa pričakovali, da bo iz dveh potokov nastala reka," je dejal.

Prvi mož Svee je pojasnil, da so letos v njihovem podjetju računali na dobiček, a so jim poplave povzročile izgubo iz poslovanja, katere višina še ni znana. Ker se zavedajo, da od zavarovalnice ne morejo pričakovati povračila škode, se nadejajo državne pomoči.

Državna sredstva v Svei pričakujejo še letos
"Koliko sredstev bomo dobili od države, ne vemo, del sredstev pa pričakujemo še letos, sicer bo izguba še večja. Vsekakor Svea še letos pričakuje sklep o dodelitvi sredstev s strani države," je poudaril Štrajhar. Zagotovil je, da poplavljenih izdelkov niso zloščili in jih dali v prodajo.

"Les je les, lahko ga malo spoliraš, vendar bi se to čez eno leto pokazalo na naših izdelkih, tega pa si Svea, ki je svojo blagovno znamko gradila vrsto let, ne more privoščiti," je še opozoril.