Delavci družbe Cengiz sodelujejo pri gradnji druge cevi predora Karavanke. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Delavci družbe Cengiz sodelujejo pri gradnji druge cevi predora Karavanke. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Gradbeni konzorcij Yapı Merkezi, ki je specializiran za gradnjo predorov, sklepa posle po vsem svetu, evropska podjetja pa mu težko konkurirajo. Dvoma o kakovosti gradnje na drugem tiru sicer ni. "Smo zelo strokovni in gradimo po visokih slovenskih standardih. Nad vsem tem bedi naš slovenski inženir," je za Radio Slovenija povedal koordinator komunikacije Fatmir Behadini. Gradnjo namreč nadzira državna Družba za razvoj infrastrukture.

Glede porušenih stavb v močnem potresu v Turčiji pa Behadini priznava, da je razvidno, da niso bile narejene po ustreznih standardih. Z gradbišča na drugem tiru je po uničujočem potresu v domovino odšlo 58 delavcev, za zdaj se jih je vrnila le peščica. "Vsi drugi so še vedno tam in pomagajo na različne načine. Tudi mi kot podjetje smo iz naše glavne pisarne poslali ogromno tovornjakov," je pojasnil.

Sorodna novica Ministrica Bratušek pričakuje, da bo rok za izgradnjo drugega tira vrnjen na konec leta 2025

Holding Yapı Merkezi sicer zaposluje 23 tisoč delavcev, katera podjetja bodo sodelovala pri obnovi, se bo odločila država. Toda Yapı Merkezi pri tem ne bo imel težav, sodelujejo namreč v različnih projektih, pojasnjuje Fatmir Behadini. "Vsi projekti so v različnih fazah dela. Ko se faza nekega projekta končuje, lahko tiste zaposlene pogrešimo in odpeljemo v Turčijo," je dejal.

Tudi gradnja druge cevi karavanškega predora poteka nemoteno, so potrdili z Darsa. Izvajalec turški Cengiz pa, da z vso razpoložljivo mehanizacijo več kot 1000 zaposlenih sodeluje pri odpravi potresnih posledic, holding je doniral 150 milijonov, zgradili pa bodo tudi več tisoč trajnih nastanitev.