Foto: EPA
Foto: EPA

Razbohotile so se tudi objave s skrajnimi vsebinami.

Musk je v petek na Twitterju dal jasno vedeti, da se na družbeno omrežje nihče ne bo vrnil, dokler se ne bo sešel in o tem odločil poseben svet za moderacijo vsebin, ki pa še niti ni ustanovljen. Ameriške medije so namreč preplavile lažne novice, da je Musk nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu že dovolil vrnitev. Nekdanjemu predsedniku so objave na Twitterju onemogočili, ker je spodbujal k nasilju z lažmi glede predsedniških volitev v 2020. "Zelo sem vesel, da je Twitter zdaj v razumnih rokah in da ga ne vodijo več radikalni levi norci in manijaki, ki res sovražijo našo državo," je na svojem omrežju Truth Social zapisal Trump, ki se ne namerava vrniti na Twitter, tudi če bi mu bilo to omogočeno.

"Twitter bo ustanovil svet za moderacijo vsebin z zelo raznolikimi pogledi. Dokler se svet ne bo sešel, ne bo sprejeta nobena velika odločitev o vsebini ali ponovnem odpiranju zaprtih računov," je tvitnil Musk.

Musk je sicer najprej odpustil vse, ki so ga, kot pravi, prisilili v prevzem Twitterja. To so med drugimi glavni pravnik Sean Edgett, glavni izvršni direktor Parag Agrawal, glavni finančni direktor Ned Segal in direktorica varnosti Vijaya Gadde.

Ye. Foto: Reuters
Ye. Foto: Reuters

V petek je ameriški avtomobilski velikan General Motors sporočil, da je začasno ustavil oglaševanje na Twitterju.

Po spletu so potem začeli krožiti tudi lažni posnetki odpuščenih uradnikov Twitterja, konservativni aktivisti pa so začeli preizkušati meje, ali je res zapihal nov veter, ki dovoljuje objavljanje diskreditiranih teorij zarote.

Desničarski aktivisti so začeli objavljati trditve, da je Trump zmagal na volitvah leta 2020, da preverijo, ali jim bo Twitter ukinil račun. Znova propagirajo tudi zdravilo proti parazitom ivermectin kot zdravilo za covid-19, čeprav so znanstveniki ugotovili, da gre za nevarno neumnost. Trumpov aktivist s televizije Newsmax Steve Cortes je naravnost izzval Muska z objavo: "Obstajata dva spola, Trump je zmagal in ivermectin je najboljši". Z računom se potem ni zgodilo nič.

Na vrnitev na Twitter poleg Trumpa čakata tudi vodja rasistične organizacije Ku Klux Klan David Duke in sejalec teorij zarot Alex Jones, ki mora družinam otrok, žrtvam v streljanju na osnovni šoli Sandy Hook, plačati milijarde dolarjev zaradi laži. Vrnil se še ni niti veliki Trumpov podpornik, prodajalec vzglavnikov Mike Lindell, ki je v ospredju teorij zarot o volitvah v 2020.

Na Twitterju lahko znova objavlja glasbenik Ye, nekoč znan kot Kanye West. Temu so zamrznili račun zaradi antisemitizma, zaradi česar zdaj izgublja tudi bogate sponzorske pogodbe. Kot je v petek sporočil Musk, so ga na Twitter znova spustili pred njegovim dokončnim prevzemom omrežja. Kot je dejal, se prejšnja uprava z njim ni posvetovala niti ga ni obvestila o tem, je tvitnil.

Pojavili pa so se številni računi skrajnežev, ki širijo nacistično ikonografijo, rasistične žaljivke in izražajo hvaležnost Musku. Skupina za zaščito človekovih pravic Ultraviolet je sporočila, da Muskov prevzem Twitterja odpira Pandorino skrinjico. Nekateri uporabniki Twitterja grozijo ali dejansko zapirajo svoje račune, vre pa tudi med podjetji, ki oglašujejo na Twitterju. Te je skušal Musk v četrtek pomiriti, vendar ni bil prepričljiv.

Kot poroča Reuters, politični in medijski strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko Muskov prevzem Twitterja pred bližnjimi vmesnimi volitvami odprl vrata novemu valu političnih dezinformacij.