Elon Musk je dokončal prevzem Twitterja. Foto: Reuters
Elon Musk je dokončal prevzem Twitterja. Foto: Reuters

Musk je po neuradnih informacijah že odpustil glavnega izvršnega direktorja Twitterja Paraga Agrawala, glavnega finančnega direktorja Neda Segala ter vodjo za pravne zadeve Vijayo Gadde, ki so jih iz zgradbe pospremili varnostniki.

Odpuščene je obtožil, da so ga zavajali glede števila lažnih uporabniških računov oz. t. i. botov na družbenem omrežju, kar je pred meseci navajal tudi kot razlog za odstop od prevzema.

Sorodna novica Muskov prevzem Twitterja: Zmaga svobode govora ali poligon sovražnega govora?

Nato si je po tožbi Twitterja premislil in vendarle kupil družbeno omrežje za 54,2 dolarja za delnico, kar skupaj nanese okoli 44 milijard dolarjev (44 milijard evrov).

Twitter prevzema uradno sicer še ni potrdil, a so uradniki za BBC potrdili, da je posel končan. Opis na Twitter profilu je spremenil v "Chief Twit" in danes zjutraj tvitnil "ptica je osvobojena". Angleški izraz Tweet se nanaša na zvok oglašanja ptic.

Obračun z boti in cenzuro

Musk je napovedal, da želi "premagati" bote, ustvariti algoritme, ki določajo, kako je vsebina predstavljena uporabnikom ter preprečiti, da Twitter postane "soba odmeva" za sovraštvo in delitve, čeprav namerava odpraviti cenzuro in umikanje spornih objav.

Agrawal je na položaju direktorja lani zamenjal ustanovitelja Jacka Dorseyja. Foto: Reuters
Agrawal je na položaju direktorja lani zamenjal ustanovitelja Jacka Dorseyja. Foto: Reuters

Pred časom je napovedal, da bo na Twitter znova dovolil nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki so mu uporabniški račun zamrznili zaradi spodbujanja napada na Kapitol.

Napovedano obsežno odpuščanje delovne sile

Pred tednom dni je Washington Post poročal, da namerava Musk odpustiti 75 odstotkov delovne sile oz. 5600 zaposlenih. V četrtek naj bi nato zaposlenim zagotovil, da odpuščanje ne bo tako obsežno, je poročal Bloomberg.

Kljub temu je po navedbah Reutersa že odpustil vodstvo Twitterja, prihodnost 7500 zaposlenih pa je tako nejasna.

Najbogatejši Zemljan je v četrtek sporočil, da ni kupil Twitterja za kopičenje bogastva, temveč da bi "pomagal človeštvu, ki ga ljubi".

Milijarder Musk postal lastnik Twitterja