Ruski plin je lani predstavljal 40 odstotkov porabe v Evropi. Foto: Reuters
Ruski plin je lani predstavljal 40 odstotkov porabe v Evropi. Foto: Reuters

Zlasti v Nemčiji so se bali, da po desetdnevni ustavitvi, potrebni zaradi del, plinovoda ne bodo več odprli.

Ruski energetski velikan Gazprom je nemškemu operaterju plinovoda, družbi Gascade, sporočil, da bo danes dobavil 530 gigavatnih ur plina. To je zgolj 30-odstotna zmogljivost plinovoda, je sporočil predsednik nemške zvene agencije, ki bedi nad energetskim sektorjem, Klaus Müller.

Gazprom je dobavo plina v Nemčijo prek ključnega plinovoda Severni tok v preteklih tednih zmanjšal za približno 60 odstotkov, razlog pa pripisal pokvarjeni turbini, ki jo je podjetje Siemens poslalo na popravilo v Kanado. V Nemčiji so takšna pojasnila zavrnili in ocenili, da Moskva zaradi sankcij Zahoda kot povračilni ukrep krči plinsko dobavo.

Severni tok pod Baltskim morjem je bil zaprt od 11. julija.

Več plina tudi v Avstrijo in Italijo

Več ruskega plina bo znova priteklo tudi v Avstrijo. "Po desetdnevnem vzdrževanju plinovoda Severni tok 1 bo družba OMV spet prejemala več plina. Ruska energetska družba Gazprom je potrdila, da naj bi v četrtek pritekla približno polovica dogovorjene količine plina," so za avstrijsko tiskovno agencijo APA sporočili iz družbe OMV. V Avstrijo sicer Rusija večino plina dobavi prek Ukrajine in ne po plinovodu Severni tok 1.

Večje dobave plina si obetajo tudi v Italiji. Gazprom je namreč obljubil, da bo povečal dnevne pošiljke plina. Po napovedih naj bi danes državi dostavili približno 36 milijonov kubičnih metrov plina, je sporočila italijanska energetska družba Eni.

Gazprom je v zadnjih dneh Italiji dobavil približno 21 milijonov kubičnih metrov plina. Iz Enija so ob tem sporočili, da bo zagotovil več informacij, če bo prišlo do "bistvenih sprememb".

Szijjarto (levo) na srečanju z Lavrovom. Madžarska želi od Rusije kupiti 700 milijonov kubičnih metrov plina. Foto: Reuters
Szijjarto (levo) na srečanju z Lavrovom. Madžarska želi od Rusije kupiti 700 milijonov kubičnih metrov plina. Foto: Reuters

Rusija bo preučila prošnjo Madžarske za več plina

Pri ruskem plinu pa vztrajajo na Madžarskem. Tamkajšnji zunanji minister Peter Szijjarto je danes odpotoval na delovni obisk v Moskvo, kjer se je sešel s predstavniki ruskega ministrstva za energijo ter ministrstva za industrijo in trgovino, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Madžarska vlada je Szijjarta zadolžila, da državi zagotovi dodatnih 700 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina. Po podatkih madžarskega upravljavca plinovodov FGSZ ta količina predstavlja približno 6,7 odstotka porabe zemeljskega plina na Madžarskem v letu 2020.

"Glede na trenutni položaj na trgu, če si tega želimo ali pa ne, brez ruskih virov ne bi bilo mogoče kupiti dodatnih 700 milijonov kubičnih metrov plina," je dejal Szijjarto.

V Moskvi se je srečal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Ta je na novinarski konferenci po srečanju dejal, da bo Moskva preučila prošnjo Budimpešte za več plina, saj si Rusija prizadeva za razvoj strateških vezi z Madžarsko, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.