Umag. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
Umag. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

Veliko kupcev je iz Maribora, Celja, Ljubljane. Kaj Slovenci najpogosteje kupijo in koliko so za to pripravljeni odšteti?

Nekaj več kot 100 metrov je od morja oddaljeno 106 kvadratnih metrov veliko stanovanje s teraso, za katero bo kupec odštel 640.000 evrov. To je eno najdražjih v pred kratkim odprti umaški soseski, kjer so na voljo tudi manjša stanovanja.

"Sva prišla z ženo malo pogledat, pa če bo kaj pametnega za čez poletje oz. da vidimo, kako bo," je za TV Slovenija povedal potencialni kupec Dušan Kamnikar iz Stične. Z ženo si ogledujeta apartmaje, glede cene pa je bil skrivnosten: "To bomo pa zdaj videli, ko bomo pogledali."

Avstrijci, Nemci in Slovenci

Poleg Avstrijcev in Nemcev so prav Slovenci najpogostejši kupci nepremičnin v Istri. "Tisti, ki prihajajo s celine, so največkrat iz Ljubljane, Celja in Maribora. Ti nepremičnine kupujejo za vikende, pa tudi kot naložbo. Tisti iz Primorja pa kupujejo z namenom dolgotrajnega bivanja," je pojasnil nepremičninski agent Nenad Krnić iz agencije Kormoran.

"Stranke, ki prodajo svoje stanovanje v Portorožu, Kopru in Izoli, pogosto s tem denarjem pri nas kupijo hišo. Poleg tega so življenjski stroški pri nas nekoliko nižji," pa je povedala Dina Jerman iz agencije Diamond Real Estate.

"Če govoriva približno o obdobju pred petimi leti, so bile cene še relativno ugodne. Dobili ste tukaj čez mejo, v teh naseljih, Plovanija, Kaldanija, tudi za 1300, 1400 evrov na kvadratni meter, nakar so se cene, sploh v zadnjih dveh letih, primerljivo s Slovenijo, začele kar strmo dvigati," je povedal Daniel Lovšin iz agencije Nepremičnine Casabela.

Velik dvig cen v zadnjih treh letih

V zadnjih treh letih so cene narasle za približno 30 odstotkov, a kot pravijo sogovorniki, predvsem na račun višjih stroškov gradnje. V prihodnjih mesecih ne pričakujejo novih podražitev. Slovenski kupci so pripravljeni odšteti povprečno 3000 evrov na kvadratni meter.

Najpogosteje se odločajo za manjša, dvo- ali trosobna stanovanja v bližini morja. Ali pa hiše v notranjosti Istre. "V tem primeru oddaljenost od morja ni tako pomembna. Dovolim pa si reči, da mora taka hiša imeti bazen," je pojasnila nepremičninska agentka Jerman.

In kaj najbolj prepriča kupca? "Lokacija, kakovost, najpomembnejše pa je počutje kupca v nekem stanovanju. Pri nakupu cena pravzaprav ni odločilna," je odgovoril Krnić. Pri sklenitvi posla pa je po njegovih besedah ključen tudi odgovor na vprašanje, zakaj kupujemo nepremičnino.

Zanimanje za nakup nepremičnin na Hrvaškem