Plinovod Severni tok 1, ki pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom, od julija obratuje le z 20-odstotno zmogljivostjo. Foto: EPA
Plinovod Severni tok 1, ki pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom, od julija obratuje le z 20-odstotno zmogljivostjo. Foto: EPA

Najbolj izpostavljena podjetja bodo tista, ki so energetsko intenzivna, in sicer iz sektorjev avtomobilov, kemikalij in proizvodnja, katerih delovanje je odvisno od ruskega plina, ocenjuje Moody's. Opozarja pa tudi na izpostavljenost komunalnih podjetij, ki so izpostavljena višjim cenam plina in električne energije.

Ruski energetski velikan Gazprom je 31. avgusta zaprl dobavo plina po Severnem toku 1. Napovedali so, da bo zapora trajala tri dni, v tem času pa naj bi na plinovodu izvedli rutinska vzdrževalna dela. Gazprom je nato v petek (2. septembra) sporočil, da so med deli odkrili puščanje olja v turbini, zato bo dobava plina ostala ustavljena "za nedoločen čas".

"Evropski energetski trgi so odpovedali, cene za prihodnje leto so dosegle povsem nevzdržno in nesmiselno raven," je sporočil slovenski premier Robert Golob.

Cene plina višje skoraj za tretjino

Cene plina v Evropi so zjutraj znova zrasle, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Na nizozemskem vozlišču TTF je cena poskočila za 28 odstotkov. Oktobrske terminske pogodbe za megavatno uro zemeljskega plina so dosegle 275,2 evra.

Hkrati so padle vrednosti evropskega indeksa STOXX (za 1,7 odstotka) in nemškega indeksa DAX (za 3,1 odstotka), kar je največji padec v zadnjih dveh mesecih. Padla je tudi vrednost delnic nemških gospodarskih družb, kot so Uniper, RWE, E.ON in PNE (med 2,9 in 10 odstotki).

EU pripravlja načrte za dvig cen plina

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju zapisala, da ruski predsednik Vladimir Purin "uporablja energijo kot orožje, s tem ko niža in manipulira z našim energetskim trgom. Ne bo mu uspelo. Evropa bo zmagala." Ob tem je še zapisala, da komisija pripravlja predlog za pomoč, s katerim bo pomagala ranljivim gospodinjstvom in podjetjem.

Ministri EU-ja za energijo se bodo v petek, 9. septembra, sešli na izrednem zasedanju v Bruslju, da bi razpravljali o odzivu na naraščajoče cene plina.

Ruske oblasti sicer za podaljšanje zaprtja plinovoda Severni tok 1 krivijo zahodne sankcije in vztrajajo, da bodo zaprtje plinovoda nadaljevali, do preklica sankcij. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na konferenčnem klicu z novinarji dejal, da evropske sankcije "povzročajo kaos" pri vzdrževalnih delih, in zanikal, da je ruska prekinitev dobave plina politična poteza.

Pretok plina skozi Severni tok 1 je ustavljen. Foto: Reuters
Pretok plina skozi Severni tok 1 je ustavljen. Foto: Reuters

Severni tok 1 obratoval z zmanjšano močjo

Severni tok 1 je sicer že od 27. julija obratoval z le 20-odstotno zmogljivostjo, kar je Gazprom pripisal dvema okvarjenima turbinama. Eno od turbin, ki jo je v Kanadi proizvedlo podjetje Siemens Energy, so na popravilo poslali v Montreal, a zaradi sankcij proti Rusiji proizvajalec popravljene turbine sprva ni želel vrniti, vendar si je premislil po posredovanju Berlina. Tass poroča, da je turbina obtičala v Nemčiji, saj Gazprom nima potrebne dokumentacije, ki bi omogočila transport in popravilo na Severnem toku 1.

Iran se ponuja kot dobavitelj, a po oživitvi jedrskega sporazuma

Iran se je v času vojne v Ukrajini in ob bojazni, da bi pozimi v Evropi lahko primanjkovalo plina, stari celini ponudil kot dobavitelj energije. Predtem v Teheranu sicer zahtevajo oživitev mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015 in umik vseh ameriških gospodarskih sankcij, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Iran ima druge največje zaloge plina na svetu in bi lahko bil primeren dobavitelj za Evropo, a poznavalci opozarjajo, da je zaradi velikega povpraševanja po tem energentu doma malo možnosti za izvoz. Tudi Kanani je priznal, da je imel Iran zaradi ameriških sankcij v zadnjih letih težave pri pridobivanju plina, a so jih po njegovih besedah že odpravili.