Čisti dobiček matične družbe se je sesul. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Čisti dobiček matične družbe se je sesul. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
false
Nafta se je malce odbila, a je še daleč od 100 dolarjev za sod. Foto: Reuters

Kosmati dobiček je lani dosegel 347,9 milijona evrov, denarni tok iz poslovanja pred spremembo obratnega kapitala pa 136,3 milijona evrov, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili s Petrola.

Prihodki matične družbe so bili lani manjši za sedem odstotkov in so se ustavili pri 3,1 milijarde evrov, kosmati poslovni izid pa je dosegel 255,7 milijona evrov in je bil za sedem odstotkov večji kot v 2014. Dobiček pred davki je bil nižji za 12 odstotkov in je znašal 37,8 milijona evrov, čisti dobiček pa se je znižal za kar 27 odstotkov, na 30,1 milijona evrov.

Zdesetkan čisti dobiček je posledica predvsem nižjih cen nafte, saj je bila povprečna cena surove nafte v 2015 kar 47 odstotkov nižja kot leto prej. Pomembno so na končni izid vplivali tudi domače povpraševanje in gospodarska rast, menjalni tečaj ameriškega dolarja ter ukrepi, s katerimi država regulira cene in trg energentov, so dodali.

Kljub gospodarski rasti v Sloveniji, ki je še vedno Petrolov glavni prodajni trg, so gospodarske razmere še vedno zahtevne. Negativno so ob tem na končni izid vplivale tudi prodajne cene naftnih derivatov, ki so bile večinoma višje kot v sosednjih državah, so izpostavili v podjetju.

Težki časi tudi na drugih trgih
Z zaostrenimi razmerami in nizko kupno močjo se spoprijemajo tudi Hrvaška in druge države z območja JV Evrope, kjer Petrol posluje, so dodali.

Lani je Petrol na ravni skupine prodal tri milijone ton proizvodov iz nafte, kar je šest odstotkov več kot v 2014. Prihodki od prodaje trgovskega blaga so bili 486,6 milijona evrov oz. dva odstotka več. Bencinskih servisov ob koncu leta 2015 je bilo 487, od tega jih je bilo 316 v Sloveniji, 103 na Hrvaškem, 39 v BiH-u, devet v Srbiji, devet v Črni gori in 11 na Kosovu.

Skupina Petrol je lani prodala tudi 120,9 milijona kubičnih metrov zemeljskega plina, 77.100 ton utekočinjenega naftnega plina, 14,1 teravatnih ur električne energije in 124.800 megavatnih ur toplotne energije ter povsod presegla prodajne rezultate iz leta 2014.

Letos načrtujejo za 3,7 milijarde evrov prihodkov, 361 milijonov evrov kosmatega izida in 68,8 milijona evrov čistega dobička, je razbrati iz letnega poročila.