Pod okriljem Sava Turizma so tudi Hoteli Bernardin v Portorožu. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Pod okriljem Sava Turizma so tudi Hoteli Bernardin v Portorožu. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

SMC bo tako, kot kaže, dosegel uveljavitev določila koalicijske pogodbe, da bo država nadaljevala konsolidiranje slovenskega turizma.

Na sredno sejo nadzornikov SDH-ja je po naših informacijah prišel Počivalšek z jasnim sporočilom. Strategija SDH-ja, ki vključuje ustanovitev turističnega holdinga, je veljavna, zato naj se spoštuje.

To pomeni, da bi med drugim država morala zagotoviti denar za izplačilo finančnemu skladu York. Kot večinska lastnica Save pa bi nato država združila hotele pod eno streho. A zataknilo naj bi se pri denarju. Vlada namreč v prihodnjih dveh proračunih tega ni predvidela.

Ko je sredi tedna znova zakrožila novica o grožnjah SMC-ja z izstopom, če denarja ne bo, se je minister odzval, takole prek Twitterja: "Informacije ne držijo, SMC ostaja zvest realizaciji koalicijske pogodbe in hitrejšemu razvoju Slovenije."

Na začetku tedna nam je sicer ministrstvo za finance sporočilo, da država med epidemijo novih obveznosti ne bo prevzemala. Ministra za gospodarstvo in finance pa sta menda dosegla kompromis. Po naših informacijah bodo namreč nadzorniki SDH-ja v ponedeljek potrjevali predlog, da se postopek odkupa deleža Yorka nadaljuje in da bo država vendarle zagotovila denar. Koliko – pred epidemijo se je za prevzem omenjala številka 45 milijonov –, pa ne bo zapisano, saj gre za pogajalska izhodišča.

Sava je sicer do junija v prisilni poravnavi in ima dobrih 56 milijonov evrov dolga.

SMC naj bi dosegla konsolidiranje slovenskega turizma