Malo gospodarstvo po številu družb predstavlja 98,8 odstotka slovenskega gospodarstva. Foto: BoBo
Malo gospodarstvo po številu družb predstavlja 98,8 odstotka slovenskega gospodarstva. Foto: BoBo

Malo gospodarstvo po številu družb predstavlja 98,8 odstotka celotnega slovenskega gospodarstva, po številu delovno aktivnih pa zavzema 54-odstotni delež. Mikro in majhne družbe ter samostojni podjetniki ustvarijo skupno 34,5 odstotka celotnih prihodkov in 22,5 odstotka celotnega izvoza slovenskega gospodarstva. K dodani vrednosti malo gospodarstvo prispeva 40,8 odstotka.

Mala in srednje velika podjetja po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška v slovenskem gospodarstvu predstavljajo tako velik delež, da bi današnji vrh lahko poimenovali vrh jedra slovenskega gospodarstva. Spomnil je na spodbudne podatke o gospodarski rasti, katere posledica so številni drugi pozitivni učinki.

"Število zaposlenih v gospodarskih družbah se je lani v primerjavi z letom prej po podatkih Ajpesa povečalo za 30.000. Te družbe so lani ustvarile za devet odstotkov več prihodkov kot predlani, njihovi prihodki na tujih trgih pa so se povečali za deset odstotkov, na skoraj 40 milijard evrov. Raste tudi neto dodana vrednost na zaposlenega, ki se je lani povečala za dva odstotka, na 44.415 evrov, zrasla pa je tudi povprečna plača na zaposlenega," je naštel Počivalšek.

Malo gospodarstvo predstavlja jedro slovenskega gospodarstva, je dejal minister Počivalšek. Foto: BoBo
Malo gospodarstvo predstavlja jedro slovenskega gospodarstva, je dejal minister Počivalšek. Foto: BoBo

Produktivnost je ključna

Kot ključni dejavnik nadaljnje rasti je omenil rast produktivnosti. "Tukaj vam prihajamo nasproti tudi na ministrstvu," je poudaril in pri tem navedel različne podporne mehanizme, med drugim vavčerje za pomoč mikro-, malim in srednjim podjetjem. "Poleg tega dobro veste, da lahko svojo produktivnost povečate z inovacijami in digitalizacijo," je sklenil Počivalšek.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki dogodek organizira, Boštjan Gorjup je napovedal, da bodo nadaljevali prizadevanja za uresničitev zahtev malega gospodarstva. To so med drugim stabilno poslovno okolje s kratkimi administrativnimi postopki, popolna davčna razbremenitev 13. in 14. plače ter reforme javnega sektorja, zdravstva in izobraževalnega sistema.

Problematično pomanjkanje kadrov

Omenil je tudi problematiko pomanjkanja kadra, ki jo občuti večina podjetnikov. Strinjal se je, da brez celostne rešitve tega vprašanja ni mogoče zagotoviti stabilnega okolja za vzdržno rast.

"Vsaj na področju davčne razbremenitve regresa in dodatka za poslovno uspešnost smo naredili korak naprej, pa tudi pri oblikovanju preprostejšega poslovnega okolja," je poudaril in dodal, da bodo podjetja v zameno za posluh dosegla še boljše poslovne rezultate.

Zbrane je nagovoril tudi direktor Duola Dušan Olaj, ki je predstavil Duolovo pot od prvega uspeha do zrelega podjetja. Poudaril je pomen inovativnosti, drznosti, zanesljivosti in individualnega pristopa do strank. "Nikogar ni mogoče prehiteti, če stopamo po njegovih stopinjah. Za uspeh je treba biti izviren," je poudaril.

Vrh malega gospodarstva