Todorić se podaja v politiko. Foto: MMC RTV SLO
Todorić se podaja v politiko. Foto: MMC RTV SLO

Kumlerovi dvori, ki se razprostirajo na 55.000 kvadratnih metrih, so neki drug svet: svet izjemnega razkošja in prestiža. Tam je ekipo TV Slovenija sprejel Ivica Todorić, ki se mu je, potem ko je kupil Mercator, zrušil trgovinski imperij in je, vsaj uradno in začasno, ostal brez vsega. TV Slovenija je lahko posnela le del zunanjosti in sobo, v kateri je novinar Žan Dolajš opravil intervju, videla pa je veliko več.


Nekoč ste dejali: "Mercatorja nihče nima raje kot jaz." Kaj bi bilo po vašem mnenju v sedanjem zelo zapletenem položaju najbolje za Mercator?
Dovolite, da najprej pozdravim vas in vaše gledalce. Ko sem rekel, da Mercatorja nihče nima raje kot jaz, sem to iskreno verjel. Takrat sem sprejel odgovornost za veliko slovensko podjetje, ki je bilo takrat urejeno in vodeno na način, ki ni sledil sodobnim smernicam v trgovski panogi. Več kot prepričan sem, da nam je takrat v zelo kratkem času uspelo spremeniti Mercator in mu zagotoviti dobre temelje za nadaljnjo širitev in razvoj.

Omenili ste združitev Mercatorja v Srbiji z vašim podjetjem. Nekateri so vam očitali, da se je kakovost nato znižala, da so imeli kupci veliko pritožb.
Poglejte, kaj smo storili v Ljubljani. Začeli smo prenavljati trgovine, zgradili smo Šiško. Ko smo zgradili hipermarket, je bil tisto leto izbran med pet najboljših na svetu.

Mislite, da bi bil Agrokor, če takrat ne bi kupili Mercatorja, zdaj še vedno uspešen pod vašim vodstvom? So vas pokopali dolgovi?
Vsi kar naprej govorijo o dolgovih, toda Agrokor nikoli ni imel velikih dolgov. Mislim, bili so veliki, vendar niso bili nevzdržni.

Torej nakup Mercatorja ni bil napaka?
Ne, to je bila idealna odločitev za Mercator, za Agrokor, za to regijo in njeno industrijo.

Torej to ni bil vzrok za vaš padec?
Ne, to nas je uničilo zdaj. Podjetje je na začetku leta 2017 uničila politika.

Pojavljajo se informacije, da želijo slovenski skladi in državna podjetja odkupiti Mercator.
Skladom in državnim podjetjem vlaganje v Mercator ne prinaša dobička, če ne vedo, kaj bi storili z njim. Mislim, da se mora Mercator združiti s kakšnim večjim trgovskim podjetjem na tem trgu, toda to ne bo preprosto, saj ima Interspar že velik delež na slovenskem trgu, Lidl in Hofer pa sta drugačni podjetji. Sam ne bi hitel, če pa me vprašate, ne bi vlagal v Mercator, še manj pa v Konzum, ki je skoraj brez vrednosti. Zdaj so zelo zapleteni časi, toda Slovenija ne sme dovoliti, da bi to premoženje upravljal neki slab lastnik, enako kot tega niso dovolili do zdaj. To bi povzročilo veliko škodo, enako, kot se je zgodilo na Hrvaškem.

Vrniva se k vašemu nakupu Mercatorja pred šestimi leti. Kdo vse vam je takrat pomagal? Govori se, da je šlo takrat 50 milijonov evrov samo za provizije.
Poglejte, tako je bilo: žal mi je pri nakupu Mercatorja pomagalo le … Z nikomer nisem imel stikov, razen z nekaj pravniki in svetovalci. Bilo je veliko zapletov, marsikaj je šlo narobe. Pomagalo mi je le nekdanje vodstvo Mercatorja. Ko se je bojevalo proti mojemu vstopu v Mercator, je storilo veliko slabih potez. Nikoli se nisem sestal z nobenim slovenskim politikom, vse je bilo strah, nihče me ni hotel sprejeti.

Dejali ste, da ste Agrokor zapustili z 2.700 evri kapitala. Kako živite zdaj? Koliko premoženja imate?
Ni mi lahko, odvisen sem od pomoči prijateljev …

Morali ste plačati milijon evrov varščine na Hrvaškem, pa v Londonu …
Tega nisem plačal, ta denar bo vrnjen.

To so vam posodili prijatelji?
Da, pomagali so mi prijatelji, ki bodo dobili ta denar nazaj. Seveda imam tudi stroške, ni mi lahko živeti.

Kumlerovi dvori. Foto: MMC RTV SLO
Kumlerovi dvori. Foto: MMC RTV SLO

Ta lepa hiša ni le vaša, delite si jo z …
Posestvo si delijo štiri družine. To je moje edino premoženje. Moj delež je vreden okoli šest milijonov evrov. Ne pravim, da to ni veliko, toda bil sem najbogatejši človek na območju, kjer živi 200 milijonov ljudi.

Veliko se je govorilo o vašem helikopterju, otokih … Pravite, da to ni bilo vaše, da ste vi to le uporabljali.
Mojo jahto in ostalo so prodali in si razdelili zaslužek. Tako je bilo, nič več ni moje.

Kaj menite o sodnih postopkih proti vam? Koga obsojate vi, kdo se skriva v ozadju?
Za tem se skriva hrvaška vlada in hrvaški premier.

Kaj se zdaj dogaja na sodišču?
Sodišče ni pomembno, sodišče sledi svojim postopkom. Obtožen sem bil za stvari, s katerimi nimam popolnoma nič.

Še verjamete v hrvaška sodišča?
Verjamem v hrvaška sodišča in v pravico. Politika zdaj usmerja nekatere postopke, na katere lahko vpliva, toda to ne bo dolgo trajalo.

Pred slabim mesecem dni ste rekli, da imate tudi politične ambicije?
Drži.

Imate že načrt? Boste ustanovili novo stranko ali se pridružili že uveljavljeni?
Ustanovili bomo novo stranko. Verjamemo, da bomo takoj zmagali in osvojili parlamentarno večino.

Video: Četrtkova Tarča v celoti