Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pozval k delu od doma in spoštovanju PCT-pogoja in drugih ukrepov. Foto: BoBo
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pozval k delu od doma in spoštovanju PCT-pogoja in drugih ukrepov. Foto: BoBo

"Slovenska družba si ne more privoščiti vnovičnega strogega omejevanja ali ustavljanja gospodarskih dejavnosti. Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da se v prihodnjih tednih izognemo novemu omejevanju dejavnosti in zapiranju družbe. Kot se je v preteklosti izkazalo, k temu v veliki meri pripomore opravljanje dela od doma, dosledno upoštevanje pogoja PCT in drugih samozaščitnih ravnanj. Prepričani smo, da skupaj zmoremo premagati trenutno zdravstveno krizo ter v čim večji meri zagotoviti normalno delo in življenje v državi," je v pozivu dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

OZS vnovič poziva k pomoči za gospodarstvo

Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so se strinjali, da mora vlada v novi interventni zakon za omilitev posledic epidemije, ki je v DZ-ju, nujno vključiti ukrepe subvencioniranja čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa ter znižanje DDV-ja za gostinske storitve.

"Številni obrtniki in podjetniki še vedno delajo omejeno, ob upoštevanju določenih pogojev. Na upad prometa v specializiranih trgovinah, kozmetičnih, frizerskih salonih in gostinskih obratih vpliva tudi pogoj PCT za potrošnike, zato v desetem protikoronskem zakonu predlagamo dodatne ukrepe pomoči, kot sta ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo," je, kot so sporočili iz OZS-ja, poudaril predsednik OZS-ja Branko Meh.

"Zadovoljni smo, da nam je vlada prisluhnila in pustila gospodarstvo odprto. Zavedati pa se moramo resnosti zdravstvene situacije v državi, zato ponovno pozivam vse, da se cepijo. S tem bodo pripomogli, da bo gospodarstvo ostalo odprto in da bomo ohranili delovna mesta," je dodal Meh.

Branko Meh, OZS. Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Branko Meh, OZS. Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Težke razmere v gostinstvu

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju Blaž Cvar je opozoril na težke razmere v gostinstvu. "Zadovoljni smo, da sicer lahko delamo, vendar če ne delamo rentabilno, nam to nič ne pomaga. December je mesec praznovanj in ob obstoječih pogojih panoga ne bo poslovala rentabilno. Nadomestila za skrajšan delovni čas delavcev so zato nujno potrebna, če želimo ohraniti podjetja v tej panogi," je prepričan.

Podpredsednik OZS-ja Ivan Meh se je strinjal s Cvarom: "Kličejo me gostinci iz Koroške, ki imajo velik problem z upadom prometa, saj praznovanj v gostilnah ni več. Pozivajo nas, da jim zagotovimo ustrezno nadomestilo."

OZS je za omilitev posledic epidemije že predlagal znižanje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) v gostinstvu in turizmu na pet odstotkov, in sicer za gostinske storitve prehrane in brezalkoholne pijače, vino in pivo. Podobne ukrepe so sprejeli tudi v Avstriji, Nemčiji in v drugih državah, pravijo v zbornici.

Poleg tega je OZS predlagal, da se v novi protikoronski zakon vključi tudi ukrep povračila mesečnega temeljnega dohodka vsaj do sredine leta 2022, in sicer za tiste zavezance, ki jim bo promet v letu 2021 upadel za več kot 20 odstotkov glede na leto 2019 ali leto 2020. Med predlogi OZS-ja so še ukrep povračila nekritih fiksnih stroškov, ukrep povračila škode zaradi odpisa blaga in podaljšanje obstoječih moratorijev kreditov vsaj do aprila 2022.