Kakršno koli
Kakršno koli "razbijanje" Mercatorja je nesprejemljivo, je dejal Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je odzval na govorice, da naj bi v Fortenovi, naslednici Agrokorja, pripravljali tajni načrt, po katerem bi skupino Mercator razbili na več različnih delov po posameznih državah. S tem bi krovna družba Mercator ostala brez možnosti upravljanja hčerinskih družb na Hrvaškem, v Srbiji in BiH-u.

Sorodna novica Bo Mercator ostal brez možnosti upravljanja družb v BiH-u, Srbiji in na Hrvaškem?

"Govorice okrog razstavitve Mercatorja so za nas popolnoma nesprejemljive, zato sem šel po informacije direktno do predstavnikov Sberbanke in Fortenove, lahko rečem, da so zagotovili, da v tej smeri ne delajo," je v izjavi za medije pojasnil minister, da je kakršno koli razkosanje Mercatorja za Slovenijo nesprejemljivo.

"Slovenija si želi, da se celotna skupina Mercator Fortenova prestrukturira na način, da bo postalo uspešno podjetje, ki bo v prihodnosti omogočilo tudi Mercatorju, da bo rasel in se razvijal," je pristavil minister in dodal, da je eno od pričakovanj Slovenije tudi, da bo sedež Mercatorja ostal še naprej v Sloveniji.

Pomen Mercatorja in zaščita dobaviteljev

"Povedati moram, da se vseskozi zavedamo pomena Mercatorja za slovensko državo v gospodarskem smislu. Mercator naredi čez milijardo in pol prometa na leto, da je pomemben zaposlovalec, saj ima več kot 10.000 zaposlenih. Kar je za nas najbolj pomembno, je, da je slovenska dobaviteljska veriga v Mercator vključena z nad 500 milijoni evrov," je poudaril Počivalšek.

Zakrožile so govorice, da v Zagrebu snujejo razbitje Mercatorja. Foto: BoBo
Zakrožile so govorice, da v Zagrebu snujejo razbitje Mercatorja. Foto: BoBo

"Sem optimist in verjamem, da se bo v relativno kratkem času zgodilo srečanje dobaviteljev, Fortenove, Agrokorja in Sberbanke, na katerem se bodo dogovorili za ukrepanje naprej," je Počivalšek poudaril, da pričakuje pozitivno rešitev za največjega slovenskega trgovca.

Pričakovanje države je, da slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranijo enakopraven status. "Če nam to zagotovijo, ne bomo imeli težav s prenosom Mercatorja na Fortenovo," je dejal minister.
Spomnil je, da je to ruskim predstavnikom povedal že lani in letos na ekonomskem forumu v Sankt Peterburgu in v okviru nedavnega obiska premierja Marjana Šarca v Moskvi, zato je bil nekoliko kritičen, da se do zdaj glede tega še ni ukrepalo.

Minister pričakuje, da bodo predstavniki slovenskih dobaviteljev s Fortenovo in Sberbanko v razmeroma kratkem času, omenil je 10 dni, uskladili predlog sporazuma za zagotovitev dozdajšnjega položaja slovenskih dobaviteljev na Mercatorjevih policah. Na podlagi današnjega sestanka je optimističen, da se to tudi bo zgodilo.

Kakšna bo usoda Mercatorja?

Zaveze se že usklajujejo

Da se pisne zaveze že usklajujejo, je po sestanku povedal tudi Izidor Krivec, sicer direktor Celjskih mesnin. Po njegovih besedah bi sporazum lahko uskladili že prihodnji teden. Do takrat morajo vsebino uskladiti še z zavezami, o katerih so se dogovorili hrvaški dobavitelji Fortenove, opredeliti pa morajo tudi mehanizem preverjanja spoštovanja zapisanega.

Slovenski dobavitelji želijo biti prvi v Sloveniji in takoj za lokalnimi na drugih trgih. Foto: BoBo
Slovenski dobavitelji želijo biti prvi v Sloveniji in takoj za lokalnimi na drugih trgih. Foto: BoBo

Okvirno gre sicer za petletne zaveze, a Krivec meni, da bodo položaj ohranili tudi v prihodnje, saj bo na koncu tudi potrošnik narekoval, kaj bo na policah. Poslovna politika Fortenove naj bi tako bila, da se prednost daje lokalnim dobaviteljem. Slovenski dobavitelji želijo biti prvi v Sloveniji in takoj za lokalnimi na drugih trgih, je ponazoril.

Na današnjem sestanku so po Krivčevih besedah dobili tudi jasno zagotovilo, da bo sedež Mercatorja ostal v Ljubljani, ohranil pa naj bi se tudi celovit poslovni sistem trgovca.
Krivec ocenjuje, da so izjave tako visokih predstavnikov Fortenove resne in jih bodo ti spoštovali. Fortenova želi Mercator razvijati kot glavnega trgovca v regiji, vanj vlagati in ga krepiti. Če bo tako, Krivca ne skrbi, da bi slovenski dobavitelji izgubili svoje deleže.

Dva pogoja

Počivalšek je sicer spomnil na dva pogoja, ki morata biti izpolnjena za izvedbo omenjenega prenosa s starega insolventnega Agrokorja na novo skupino – pridobljeno soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja, med katerimi je tudi državna SID banka. Na vprašanje, ali dogovor o zaščiti slovenskih dobaviteljev pomeni umik zadržkov SID banke, ni želel konkretno odgovoriti.

Dejal je, da bo odločitev padla po tem, ko bo dogovor z dobavitelji sklenjen, ob tem pa pripomnil, da bi lahko imeli akterji pri pridobivanju soglasja upnic več težav s kakšno drugo banko kot s SID banko, ki po njegovih zagotovilih v postopku deluje konstruktivno in korektno.

Mercator je trenutno v procesu prenosa lastništva z Agrokorja na Fortenovo in ob tem so zakrožile omenjene govorice. Minister jih je želel nemudoma preveriti, zato se je sešel z vsemi akterji na področju. Pogovoril se je s predsednikom konzorcija slovenskih nepoplačanih terjatev, s posebnim pooblaščencem v Mercatorju, in s predsednikom uprave Fortenove Fabrisom Peruškom, ki je hkrati tudi vodja Agrokorja. Pogovoril se je tudi z obema predstavnikoma Sberbanke.

Pred Mercatorjem so ključni dnevi