Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Minister za gospodarski razvoj, ki je tudi predsednik stranke SMC, je v oddaji Studio City na TV Slovenija pojasnjeval ozadja nekaterih vladnih odločitev v zadnjem času. Najmanjša vladna stranka pa se, kot je razkril, še ni odločila, ali bo na interpelaciji podprla okoljskega ministra Andreja Vizjaka, ki se je zapletel v afero pogovora Vizjak – Petan, kjer je minister Vizjak v posnetku, sicer starem 14 let, dejal, da je "glupo plačevati davke".

"Povedali smo, da bomo poslušali ministra Vizjaka, kaj ima na to temo povedati. Kar se tiče njegovega zdajšnjega mandata, njega podpiram kot kolega. Gre za zadeve, ki so se zgodile pred štirinajstimi leti, in te," kot je povedal Počivalšek, "obremenjujejo delo te vlade."

"Doživeli smo medijsko obtožbo. Zdaj je pred nami pravica ministra Vizjaka, da se brani, in sicer bomo na vladi obravnavali njegov zagovor interpelacije, potem bo imel možnost to interpelacijo tudi zagovarjati. Mi bi to naredili že prej, vendar je bil ves teden na pomembni podnebni konferenci v Glasgowu, in to se bo zgodilo v naslednjih dneh. Mislil sem, da bom že danes imel dokončno stališče do tega," je dejal Počivalšek.

Glede zamenjave Roberta Goloba na čelu energetskega podjetja Gen-I je dejal, da ga politika ni zamenjala. "Njemu je potekel mandat in tisti, ki odločajo o tem sektorju, so se odločili, da je čas za spremembe. Lastniki in soodgovorni za upravljanje tega dela premoženja so se odločili tako, kot so se," je med drugim navedel.

Počivalšek je sicer razkril, zakaj se vlada ni odločila za popolno zaprtje države za 14 dni, na kar so apelirali številni predstavniki zdravstvene stroke.

"Ko smo se odločali med zaprtjem države na eni strani in poostrenim nadzorom PCT-pogoja na drugi in ko smo se prepričali tudi po diskusiji in razlagi Instituta Jožef Stefan (IJS), da ni velike razlike med zaporo države in popolnim spoštovanjem PCT-pogoja v zdravstvenem smislu, je pa ogromna razlika na ekonomskem področju, smo se odločili za poostren PCT-nadzor. Popolno zaprtje države pomeni zaprtje vsega, ne samo storitvenih dejavnosti, pomeni zaprtje tudi industrije in država nima potenciala, da bo v nedogled financirala zaprte dejavnosti oziroma nedelo," je pojasnil minister.

"Glede opozoril ekonomistov, pa tudi fiskalnega sveta, da se Slovenija preveč zadolžuje," je Počivalšek zavrnil te trditve oz. "da se veliko laže tudi od medijev, da se je Slovenija zadolžila bolj kot druge države". "Ne, ni res. Slovenija se je zadolžila manj. Pomembno je, da smo se z zadolžitvijo usposobili za reševanje gospodarstva na vseh področjih do te mere, da imamo danes najboljšo gospodarsko rast ali pa eno najboljših, v Sloveniji 6,4 odstotka, najnižjo stopnjo brezposelnosti. Gospodarstvo je v odlični kondiciji in to je temelj, na osnovi katerega lahko trdim, da smo se zadolžili za prave zadeve. Treba je povedati še eno stvar, da smo plačali ali pa plačujemo za več denarja manj obresti, kot smo prej plačevali za manj denarja," je še pojasnil Počivalšek.

Pogovor z Zdravkom Počivalškom