Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je na Bledu s predstavniki sorodnih ministrstev iz Hrvaške, Srbije, BiH in Črne gore sestal na temo Mercatorja in Agrokorja. Foto: STA
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je na Bledu s predstavniki sorodnih ministrstev iz Hrvaške, Srbije, BiH in Črne gore sestal na temo Mercatorja in Agrokorja. Foto: STA
Pogovor predstavnikov držav, kjer deluje Mercator

Na Bled so prišli hrvaška ministrica za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Martina Dalić, srbski podpredsednik vlade in minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić, podpredsednik sveta ministrov BiH-a in minister za zunanjo trgovino in gospodarske odnose BiH-a Mirko Šarović ter črnogorska generalna direktorica direktorata za notranji trg in konkurenco gospodarskega ministrstva Biljana Jakić.

Na slovenskem gospodarskem ministrstvu pravijo, da želijo zagotoviti varovanje javnega interesa v družbi sistemskega pomena za Slovenijo, to je Mercatorju, v odnosu do večinskega družbenika Agrokor in z njim povezanimi osebami. Vsi so pozdravili napore hrvaške vlade za sanacijo koncerna Agrokor. "Zato jasen interes za današnje pogovore," je pojasnila hrvaška ministrica za gospodarstvo in povedala, da je sogovornike seznanila z dosedanjimi postopki in rezultati. "A dela je še veliko," je dejala v izjavi za medije in pojasnila, da je pred izredno upravo Agrokorja zdaj oblikovanje pravnega besedila sporazuma.

Novi lastnici Agrokorja
V postopku prestrukturiranja hrvaškega koncerna Agrokor so upniki dosegli načelni sporazum o ključnih elementih poravnave, ki naj bi ga podpisali do 10. julija. Pričakovati je, da bo največji lastniški delež šel v roke bank upnic, ki naj bi trgovinsko dejavnost, torej Mercator in hrvaški Konzum, konsolidirale ter jo prodale strateškemu partnerju.

Dogovor o poravnavi bo po pričakovanjih Agrokorju prinesel novo lastništvo. Največji lastnici bosta postali ruski Sberbank in VTB. Sogovorniki danes niso želeli ugibati, kakšne bodo njihove poteze. A, kot je dejal Počivalšek, bank načeloma dolgoročno lastništvo ne zanima. Kaj bo to pomenilo za Mercator, po Počivalškovih navedbah niso govorili. Je pa spomnil, da bo moral Mercator tudi sam postoriti še precej - Mercator se mora razdolžiti, rešiti logistične težave in investirati v to, da bo bolje opravljal svoj posel, ter spremeniti poslovni model v skladu s spremembami v trgovini na drobno, je naštel.

Srečanje kot dober model
Srbski podpredsednik vlade Ljajić je menil, da je takšno srečanje lahko "dober model za reševanje ostalih odprtih vprašanj med državami" ter napovedal, da bodo verjetno jeseni znova pregledali, kam se je v procesu prestrukturiranja koncerna prišlo. Počivalšek pa je dodal, da vse države na gospodarskem področju dobro sodelujejo in da lahko skozi to sodelovanje "plasiramo pot do boljših odnosov tudi na drugem področju". "Mislim, da smo danes pokazali odgovornost do te, za vse zelo pomembne teme," je sklenil.

Pogovor predstavnikov držav, kjer deluje Mercator